„O mică poveste de toamnă…” de Ionuț Cristache

166
film iranian tableta

in marginea filosofiei rubrica leviathan.roAm revăzut, în aceste zile de toamnă, un film pe care-l uitasem. Dacă aveți o oră și jumătate pentru sufletul dumneavoastră, așezați-vă îngândurați în fața televizorului și priviți-l, se numește Copiii cerului și este creația unui mare regizor iranian, Majid Majidi.

El este foarte cunoscut și pentru controversatul film Mohamed, care a provocat tensiuni în lumea arabă. Regizorul susține că niciodată nu a avut atâtea emoții ca înainte de proiecția acestui film. „Islamul are o imagine proastă în lumea occidentală, o imagine violentă care nu are nimic de a face cu adevărata natură a acestei religii. Această imagine vine de la grupările teroriste, cum ar fi Stat Islamic, are nu au nicio legătură cu Islamul, dar i-au furat numele pentru a răspândi teroarea în întreaga lume”, a spus cineastul iranian. Majidi a explicat pentru France Presse că s-a simțit într-un fel obligat să facă acest film și a subliniat că vrea să schimbe această imagine neadevărată a islamului. „Islamul nu e terorismul violent, ci o religie a bunătății și a păcii, mărturisește el. Marea problemă a peliculei a fost legată de reprezentarea Profetului în imagini. Ea nu e explicit interzisă de Coran, dar o mare parte a teologilor suniți, mai ales a wahabiților, care sunt cei mai radicali, o condamnă pentru că văd în ea o incitare la idolatrie. „Există cel puțin 200 de filme despre Iisus, încă o sută despre Moise, dar doar vreo 40 despre Mahomed”, amintește regizorul.

El a regizat, deci, și filmul Copiii cerului, film nominalizat la Oscar în 1998. Când Ali pierde pantofii de școală ai surorii lui, Zahra, băiatul pune la cale un plan pentru ca părinții să nu afle despre asta. Ali și Zahra sunt frate și soră, doi copii care cresc într-un cartier sărac. Ali primește sarcina de a aduce de la reparat pantofii de școală ai surorii lui. Băiatul nu este atent câteva momente, iar un cerșetor îi fură pantofii și dispare. Copiii sunt convinși că părinții se vor înfuria dacă vor afla ce s-a întâmplat, deoarece nu își puteau permite să cumpere unii noi, așa că Ali are o idee pentru a scăpa din bucluc. Băiatul urmează să îi dea surorii sale pantofii lui la cursurile de dimineață, după care fata trebuie să alerge să se întâlnească cu el pentru a-i da înapoi pentru cursurile lui de după-amiază. Amândoi speră că această soluție va funcționa cel puțin până când vor găsi pantofii lui Zahra sau până când el va avea o idee mai bună.

După ce se termină pe ecran povestea, sunt sigur că noi toți am putea să fim un pic mai buni. Sau, cine știe, poate că am eu speranțe pierdute prin anotimpul trist de afară…

Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.