Legea nr. 126/2024 publicată în Monitorul Oficial, care intră în vigoare, astăzi, 16 mai 2024, modifică Legea nr.241/2005 pentru a intensifica lupta contra evaziunii fiscale.
Una dintre modificări este că nereținerea la sursă a impozitelor și contribuțiilor reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare între 1 și 5 ani sau cu amendă penală. Înaine de modificarea Legii erau prevăzute doar infracțiunile de reținere și de neplată și încasarea și neplata.
O altă modificare este reprezentată de majorarea pedepselor pentru anumite fapte săvârșite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, sancțiunea fiind majorată de la 2 la 8 ani de închisoare la între 3 și 10 ani de închisoare. La noua pedeapsă vor fi incluse următoarele fapte: evidenţierea în factura electronică a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive; folosirea cu rea-credinţă a e-Factura în vederea creării aparenţei de legalitate a unor operaţiuni fictive sau a disimulării circuitului tranzacţional real al bunurilor/serviciilor; utilizarea de aparate de marcat neconectate la sistemul Fiscului sau alterarea aparatelor pentru netransmiterea unor date fiscale sau transmiterea unor date fiscale nereale.
De asemenea, apar două noi infracțiuni, pe de-o parte una care se pedepsește cu închisoare între 7 și 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi și anume orice acţiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase având ca efect diminuarea cu cel puţin un milion de euro a resurselor bugetului de stat, iar pe de altă parte una care se pedepseşte cu închisoare între 3 și 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă penală și anume operaţiunea de creditare efectuată în mod direct sau indirect de către orice persoană fizică, având drept scop efectuarea unor plăţi cu sume de bani care provin din omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale efectuate şi/sau a veniturilor realizate – ale unuia sau ale mai multor contribuabili.
Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.com, leviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.com, pusa.roth@yahoo.com
Iulia Zorzoliu este membră a Colegiului Consilierilor Juridici București.
Doamnă orice acţiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase având ca efect diminuarea cu cel puţin un milion de euro a resurselor bugetului de stat
Revin cu o întrebare.
Doamnă Iulia Zorliu, înseamnă că ”orice acțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase având ca efect diminuarea” cu MAI PUȚIN DE UN MILION DE EURO a resurselor bugetului de stat nu mai e pedepsită?