”Povestea «Capului de bour»” de Daniela Șontică

981
Marcă datând din 1858, cu valoarea nominală de 27 de parale. Sursa Wikipedia
Marcă datând din 1858, cu valoarea nominală de 27 de parale. Sursa: Wikipedia

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roCine mai are astăzi ca pasiune filatelia? Probabil mult mai puțini oameni colecționează în zilele noastre timbre rare și vechi.

Înainte de apariția internetului, pasiunea de a cumpăra timbre cu valoare mare era destul de răspândită. În general, această dragoste de timbre se căpăta în copilărie și continua și la vârste mai mari. Filateliștii aveau clasoare pe care le arătau cu mândrie celor care le călcau pragul casei și făceau schimburi de mărci poștale cu alți filateliști. Locurile din care se procurau timbrele erau magazinele specializate numite Romfilatelia, dar se puteau găsi și în oficiile poștale.

Cel mai cunoscut timbru de pe teritoriul românesc, dar și unul dintre cele mai valoroase din întreaga lume, este ”Capul de bour”. Povestea acestei mărci extrem de valoroase este următoarea:timbru cap de bour

La 12 noiembrie 1857 s-au tipărit în Moldova primele timbrele poştale, imprimate cu un cap de bour, ce reprezenta vechea stemă a Moldovei. ”Capul de bour” este în strânsă legătură cu legenda lui Dragoş Vodă care, aflându-se la vânătoare pe malul unei ape, se întâlneşte cu un bour uriaș pe care îl omoară. În urma luptei, căţeaua voievodului, Molda, moare, iar Dragoș botează acel râu Moldova, la fel şi ţinutul pe care l-a luat în stăpânire. Acest timbru reproducea heraldica stemei Moldovei, capul de bour înscris într-un cerc, având o goarnă poştală la bază, o stea în cinci colţuri şi legenda ”porto scrisori”, scrisă cu litere chirilice. Fiecare timbru avea trecută şi valoarea nominală de 27, 54, 81 sau 108 parale.

Mărcile ”Cap de bour” au reprezentat un pas important către autonomia Moldovei faţă de Imperiul Otoman, care la acel moment nu permitea Ţărilor Române nici un fel de autonomie instituţională sau economică, moneda proprie, însemnele sau drapelul. Fabricarea acestei mărci a fost, de asemenea, dovadă a modernizării accelerate prin care au trecut Principatele Române după jumătatea secolului al XIX-lea.

Timbrele erau imprimate potrivit tehnicii tête-bêche*) şi copiau modelul austriac, folosindu-se matriţe de oţel. Primele timbre au fost imprimate la Iaşi, la tipografia Atelia Timbrului şi au fost puse în circulaţie la biroul poştal din Iaşi, după puţin timp fiind distribuite şi prin celelalte birouri poştale moldoveneşti.

Aceste timbre sunt foarte rare, ele fiind emise într-un tiraj de numai 6.016, din care doar 3.691 au fost vândute.

În toamna lui 2015, singurul timbru ”Cap de Bour” de 27 de parale din prima emisiune, aflat pe piaţă cu certificat de autenticitate, a fost scos la licitaţie, preţul său de pornire fiind de 10.000 de euro.


*) Pereche de timbre (aceeași marcă) în care unul dintre ele este așezat cu capul în jos.

Vezi: arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.