Premiera absolută a comediei „D’ale carnavalului” de I. L. Caragiale

719
I. L. Caragiale, portret de Adina Romanescu, 2 aprilie 2020. Inedit
I. L. Caragiale, portret de Adina Romanescu, 2 aprilie 2020. Copyright © Adina Romanescu

fila de calendar rubrica leviathan.roPe 8 aprilie 2024 se împlinesc 139 de ani (1885), de când, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, avea loc premiera comediei D’ale carnavalului de I. L. Caragiale. Piesa a fost publicată la data de 1 mai a aceluiaşi an în revista „Convorbiri literare”.

La data de 25 februarie 1885, comedia D-ale carnavalului, prezentată la concursul organizat de Teatrul Naţional, fusese premiată (cea mai originală piesă a anului) de un juriu din care făceau parte Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri, B. P. Hasdeu, V. A. Urechia. Premiera jucată pe scena iluminată electric a Teatrului Național din București nu s-a bucurat de succes, fiind fluierată. Din distribuția primei reprezentații făceau parte: C. I. Nottara (Nae Girimea), Ştefan Iulian (Iancu Pampon), Amelia Welner (Didina Mazu), Frosa Sarandi (Miţa Baston), Al. Catopol (Mache), M. Mateescu (Catindatul), I. Niculescu (Iordache).

Insuccesul premierei a fost pus la cale de cronicarul dramatic D. D. Racoviță-Sfinx, redactor la „România liberă” Presa a fost aproape unanimă în negație, motivul fiind pretinsa imoralitate prin aducerea pe scenă a drojdiei mahalalei.

În mai 1885, I. Gherea scria: „Aşteptarea noastră a fost […] înşelată. În D-ale carnavalului, d. Carageali nu ne dă deloc icoana fidelă a mahalalei, cade în farsă, ne dă un vodevil francez localizat, cu multă acţiune, cu vorbe de spirit, dar cu o aproape completă lipsă de zugrăvire psihică a stratului societăţii adus pe scenă. Din cauza alergării după vorbe de spirit, care să facă pe public să râdă, autorul cade în exageraţiuni neînţelese şi în imposibilităţi”.

Caragiale la Radio România, 10 filme documentare realizate de Costin Tuchilă și Pușa Roth cu ocazia Anului centenar Caragiale (2012–2013). 

Despre D’ale carnavalului, regia artistică: Sică Alexandrescu (1951) în primul film:

Realizatori: Costin Tuchilă și Pușa Roth. Regia de montaj: Robert Vasiliță. Grafică de Costin Tuchilă. Imaginea și montajul video: Adrian Jumugă. Producție a Radio 3Net „Florian Pittiș”, iunie 2012. Copyright Radio 3Net, Radio România.

Vezi: Viața lui Caragiale de Puşa Roth

Mască, nu mastică de Costin Tuchilă

Arhiva rubricii Pur și simplu Caragiale

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.