Premiera absolută a piesei „Manasse” de Ronetti Roman la Teatrul Naţional din Bucureşti (5 februarie 1905)

159
Ronetti Roman (1853–1908)
Ronetti Roman (1853–1908)

fila de calendar rubrica leviathan.roAcum 118 ani (5 februarie 1905), la Teatrul Naţional din Bucureşti, a avut loc premiera absolută a piesei Manasse de Ronetti Roman, dramă în patru acte având ca temă intoleranţa religioasă pe fundalul unei poveşti de dragoste între un român şi o evreică, cu Constantin Nottara în rolul principal. În decursul a doar două luni până la încheierea stagiunii au fost date 26 de reprezentaţii.

Piesa Manasse a fost publicată în anul 1900. După doi ani, Iacob Sternberg a tradus-o în limba idiș. Premiera piesei în limba română a avut loc pe 12 martie 1901 pe scena Teatrului Național din Iași. După trei ani, pe 25 mai 1904, are loc prima reprezentație a piesei în București, la grădina Rașca. Succesul piesei va determina includerea ei în repertoriul Teatrului Naţional din Bucureşti în stagiunea 1904–1905.

„Eu am încercat să cred c-am reușit să fixez pentru scenă un caz concret, un fapt real, petrecut în sânul unei familii evreiești din Moldova, pe care o cunosc personal. Eu n-am făcut decât să schimb acest fapt schimbând numele adevărate și lăsând aprecierile la libertatea cititorului. Dacă cineva crede că piesa are tendințe asimiliste, naționaliste sau mai știu eu ce, îl privește. Eu, însă, repet că n-am urmărit nici o teză.”Wratislavius, Despre Manasse, în „Opinia” (Iași), anul XXVII, nr. 7344, 23 oct. 1931, p. 1–2.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.