Premiera absolută a piesei „Trei surori” de Cehov

213
Coperta ediției princeps a piesei ”Trei surori” de A. P. Cehov, Adolf Marks, St Petersburg, 1901
Coperta ediției princeps a piesei ”Trei surori” de A. P. Cehov, Adolf Marks, St. Petersburg, 1901

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_Cu 120 ani în urmă, în 31 ianuarie 1901 avea loc premiera absolută a piesei Trei surori de Anton Pavolovici Cehov, la Teatrul de Artă din Moscova. Regia: K. S. Stanislavski.

„Opera lui Cehov  (17/29 ianuarie 1860, Taganrog–2/15 iulie 1904, Badenweiller, Germania) este greu de circumscris unui curent, fiind deopotrivă o concluzie, expresia artistică a unui sfârşit de veac – şi un început.

Încercând s-o înscrie într-un curent literar, impresionism, simbolism, naturalism, realism, stabilind izvoarele literare, un fel de arbore genealogic care i-ar cuprinde deopotrivă pe Ibsen, Turgheniev, Ostrovski, dar şi pe autorii antici, comentatorii operei lui Cehov au consimţit că se află în faţa «unuia dintre cele mai tulburătoare fenomene literare». Cehov este greu de circumscris unui curent, fiind deopotrivă o concluzie, expresia artistică a unui sfârşit de veac – şi un început. Dramaturgia de la mijlocul secolului al XX-lea şi-l revendică pe Cehov tot aşa cum teatrul cum teatrul de la începutul veacului trecut nu este lipsit de influenţa lui. În Cehov găsim atât realismul în înţeles contemporan, cât şi izvoare ale teatrului absurdului. Opera sa rămâne o sinteză deschisă.

«Cehov, ca şi Dostoievski sunt scriitori la care te gândeşti fără să vrei, fiind un fel de automatisme ale epocii noastre.» (Leonida Teodorescu, Dramaturgia lui Cehov, Bucureşti, Editura Univers, 1972).

Cu siguranţa unei profeţii, autorul Pescăruşului încredinţa hârtiei următoarea frază: «Pe mine mă vor citi în Rusia încă vreo câţiva ani… Apoi, timp de şapte-opt ani nu mă va citi nimeni, pentru a fi reluat mai târziu şi atunci pentru multă vreme…» ” Costin Tuchilă.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.