Premiu internaţional de poezie decernat Soniei Elvireanu de Societatea Poeţilor Francezi din Paris

286
sonia elvireanu le souffle du ciel premiu franta

În Palmaresul laureaţilor la Concursul internaţional de poezie organizat în 2019 de Societatea Poeţilor Francezi se regăseşte şi poeta Sonia Elvireanu, recompensată cu Premiul Jacques Viesville pentru volumul Le souffle du ciel, publicat la Paris, în 2019, de Editura L’Harmattan. Cartea reuneşte poemele care i-au adus poetei alte două premii internaţionale: Premiul de creativitate Naji Naaman, Liban, 2019, din partea Fundaţiei pentru Cultură Naji Naaman, şi Premiul Monde francophone, decernat de Academia Poetică şi literară din Provence, Franţa, pentru volumul Le silence d’entre les neiges, publicat la Paris, în 2018, de Editura L’Harmattan.

Decernarea premiilor era anunţată pe data de 3 aprilie 2020, la Studio Raspail din Paris, ceremonie amânată pentru 2021 din cauza pandemiei. Societatea Poeţilor Francezi (SPF) a editat în iunie 2020 o antologie de poezie contemporană franceză în care au fost incluşi şi laureaţii Concursului internaţional de poezie din 2019.

Societatea Poeţilor Francezi, cea mai veche şi cea mai prestigioasă societate de poezie din Franţa, cu sediul la Paris, a fost fondată în 1902, cu ocazia celebrării centenarului naşterii lui Victor Hugo, de către poeţii José-Maria de Heredia, Sully Prudhomme şi Léon Dierx, membri ai Academiei franceze. E cea mai veche societate poetică şi singura ridicată la rangul de „Instituţie recunoscută de Utilitate Publică”.

Mari nume ale poeziei franceze au trecut prin această societate: Paul Valéry, Jean Cocteau, Léopold Sedar-Senghor, Marie-Noël, Maurice Carême etc.

Concursurile internaţionale organizate de Societatea Poeţilor Francezi sunt accesibile poeţilor francezi şi celor de expresie franceză din ţările francofone  şi din alte ţări. Se atribuie anual de către un juriu specializat, pe bază de candidatură prealabilă,  mai multe Premii de poezie care vizează recompensarea cărţilor tipărite în anul respectiv ori a manuscriselor.

Informaţii preluate de pe site-ul http://www.societedespoetesfrancais.eu/

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.