Prima emisiune experimentală de televiziune din România

399
prima emisiune tvr

fila de calendar rubrica leviathan.roAcum 64 de ani, în 21 august 1955, între orele 20.00 şi 22.00, a avut loc prima emisiune experimentală de televiziune din România. Cu un sfert de oră înaintea începerii emisiunilor, a început să fie difuzată imaginea de identificare a staţiei, având pe fundal melodia ”Bucureşti, Bucureşti, peste vreme să trăieşti, mai voinic mai frumos…”. La ora 20.00, primele cuvinte au fost rostite de crainica Cleo Stieber: ”Bună seara, dragi spectatori. Aici Staţia experimentală de televiziune Bucureşti. Începem primul nostru program…”. Au fost difuzate jurnalul de actualităţi nr. 31, o prezentare din ”Tăunul”, documentarul ”Asia sovietică”, desenul animat ”Ursuleţii” şi alte filme. Deoarece staţia dispunea de un singur videoproiector, pe durata schimbării filmelor existau pauze, în care se difuzau diafilme şi muzică. Emisiile au continuat şi în zilele de 22, 23 şi 24 august 1955, cu alte filme.

Televiziunea Română a început să emită la 31 decembrie 1956 într-un studio improvizat din Floreasca, Str. Molière, nr. 2. De aici s-a transmis prima emisiune de televiziune din România – un film pe peliculă. În 1957, primul an de emisie, a avut loc prima transmisie exterioară în direct, cu ocazia recitalului dat de Yves Montand la Sala Sporturilor din Floreasca.

Alte detalii: ”«Aici Staţia experimentală de televiziune Bucureşti» – 63 de ani de la prima emisiune experimentală de televiziune din România” de Pușa Roth

Arhiva rubricii Filă de calendar

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.