Prima menţiune documentară a funcţiilor de stolnic şi de paharnic în Ţara Românească

736
stolnic paharnic atestare documentara

fila de calendar rubrica leviathan.roCu 630 de ani în urmă, pe 8 ianuarie 1392, apare prima menţiune documentară a funcţiilor de stolnic şi de paharnic în Ţara Românească. În Moldova, acestea apar atestate la data de 18 noiembrie 1393.

Stolnic (din slavonă, stolniku; stolu, „masă”) este un rang boieresc, reprezentând dregătorul de curte care se îngrijea de masa Domnului. În împrejurări mai deosebite sau la sărbători, el îl servea pe domn, gustând mâncărurile înaintea acestuia, spre a se dovedi că nu erau otrăvite. Subalternii acestuia, vtoristolnici și tretistolnici, serveau pe domn la mesele obișnuite, iar stolniceii, unii la curte, alții prin sate, strângeau dijmă din peștele prins în Dunăre și în bălți. Subalternii stolnicului alcătuiau o categorie militară.

Paharnic (pahar + suf. -nic.), rang boieresc la curtea domnilor din Țara Românească și Moldova, care desemna dregătorul care avea în grijă băutura domnului, iar în împrejurări deosebite sau la sărbători îl servea personal pe domn, gustând băutura înaintea acestuia, pentru a se convinge că nu este otrăvită. (Pahar – din maghiarul pohár sau cuvântul sârbesc pehar).

În latină, pincerna sau buticularius.

„În lucrarea Din albumul unui bibliofil*) de Vasile Alecsandri se vorbește despre Boierii așezate de Alexandru-Vodă cel Bun și Bătrân. Între acestea apar și dregătoriile de:

«Paharnic mare și pârcălab de Cotnar și de Hârlău are obicei să direagă (să verse vin) domnului la zile mari, la masă, cu paharul.

Paharnic al 2-lea, după dvorba paharnicului celui mare dvorește la masă și direge pahar cu băutură la domn.

Paharnic al 3-lea, când nu direge al 2-lea, direge el.»

Paharnicul era asimilat dregătorilor, uneori putând fi chiar mai important decât ei, deoarece avea acces la secrete la care dregătorii nu aveau acces.” (Wikipedia).

________ 

*) Suită de mici articole publicate în „Convorbiri literare”, în mai multe numere (nr. 9 din 1 decembrie 1875; nr. 11 din 1 februarie 1876; nr. 4 din 1 iulie 1876; nr. 5 din 1 august 1876).

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.