Printre maci și iriși fierbinți

62
florin bejinari rime cromatice

logo carte rubrica leviathan.roRime cromatice de Florin Bejinari

La Editura Bifrost a apărut de curând volumul de pictură și poezie Rime cromatice ce poartă semnătura lui Florin Bejinari, rădăuțeanul considerat port-drapelul picturii naive în minunatul ținut al Bucovinei de sud”. Despre Florin Bejinari, artistul aflat în plină forță creatoare, Mihai Pânzaru – PIM remarca în prefața volumului: Dragostea constantă pentru arta populară a fost augmentată de căutarea permanentă, la izvoare, a rostului și imperativului cunoașterii rădăcinilor tradițiilor locului. Astfel se explică narațiunea clară, cromatica adecvată perfect în realizarea luminoaselor sale tablouri, cât și alegerea înțeleaptă a ciclurilor tematice propuse iubitorului de artă naivă”.

Artistul  excelează în egală măsură în poezie, dar nu poezie în stil popular, ci poezie care dovedește „rezultatul unei bune asimilări a lecturilor marilor poeți din toate timpurile”, poezie în care „imaginația lectorului poate stabili conexiuni între substanța versului și nota optimistă a tablourilor – indiferent de tema abordată”, poezie care definește o voce lirică profundă într-o „lume ale cărei sensuri sunt receptate și transfigurate de sentimentele profund omenești care ne coordonează existența, conducând la cugetări asupra condiției umane supuse scurgerii implacabile a timpului”. (Carmen Firan, prefață).

Florin Bejinari, „Pomul vieții”
Florin Bejinari, „Pomul vieții”

Femeie înger cu aripi de cer,/ Mănunchi de lumină, iris stingher,// Lacrimă sfântă, în întuneric tăcut,/ Anotimp unic și unic trecut,// Femeie izvor din munte curat,/ Spre tine sufletul se îndreaptă însetat.// Universul împrumută formele tale,/ Repetabil răspuns, mereu o întrebare,// Femeie mamă, soră, fiică, iubită, soție,/ Lumii întregi îi ești temelie!”

Ilustrația cărții: Florin Bejinari. Fotografii: Marius Enache. Coperta: Andi Dumitrache.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.