”Receptare și comunicare” de Nicolae Lotreanu, o nouă rubrică pe site-ul Leviathan.ro

48
receptare si comunicare
Nicolae Lotreanu
Nicolae Lotreanu

Eu comunic,
Tu comunici…
Nimeni nu comunică

Toți vrem astăzi să comunicăm, să transmitem în imediata noastră vecinătate, prin indiferent ce mijloace, informații despre ce facem sau nu facem, ce gândim, ori ni se pare etc. etc. Unii, din păcate, nu sunt nici măcar în situația găinii care cotcodăcește cu mândrie imediat ce a făcut un ou. Ei cotcodăcesc oricând au chef. Ba, mai mult, uităm că încercarea noastră este în van dacă nu întâlnim un mediu receptiv, dacă mesajele noastre nu sunt receptate, dacă nimeni nu ne ascultă. Comunicarea este totuși o interacțiune, iar la ambii poli trebuie să existe receptare.

Ne mobilizăm să producem mesaje, să le difuzăm, dar adesea ignorăm faptul că este la fel de necesar să receptăm mesaje. Cea mai mare problemă a comunicării este că noi nu ascultăm pentru a înțelege, ci pentru a răspunde, dacă nu cumva chiar pentru a riposta, situație valabilă mai ales în câmpul comunicării politice. Am putea spune că adesea comunicarea se reduce la un monolog alternativ: eu comunic, tu comunici, nimeni nu comunică.

Nota redacției. Noua rubrică va fi publicată miercurea, începând de mâine, 25 septembrie 2019.

Nicolae Lotreanu, doctor în filosofieAutor al cărților”Condiția umană a politicului” (1979), ”Conștientizarea politică” (1987), ”Regula imbecilității” (1995). Coautor la peste douăzeci de cărți, a publicat peste două sute de studii, eseuri și articole în reviste și ziare.

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.