”Regizorul Juraj Herz, legendă a filmului ceh şi slovac, a încetat din viață” – articol de Lidia Našincová

516
Juraj Herz. Sursa foto Facebook
Juraj Herz. Sursa foto: Facebook

rubrica corespondenta leviathan,ro logoRegizorul Juraj Herz a plecat dintre noi duminică, 8 aprilie 2018, după câteva luni de suferinţă.

S-a născut pe 4 septembrie 1934 în localitatea slovacă Kežmarok. Copil evreu, a ajuns în lagărul de concentrare din Ravensbrück, a cărui atmosferă l-a inspirat în anii ’80 la realizarea dramei ”Zastihla mě noc” (”M-a prins noaptea”) despre destinul comunistei Jožka Jabůrková.

Mereu spunea că adoră groaza şi se joacă cu ea şi în filme. Filmele sale neliniştesc, fascinează şi îngrozesc. Dar ca regizor de film a fost autodidact, a studiat fotografia la Liceul de artă industrială din Bratislava şi apoi secţia de actor mânuitor de marionete la Academia de Arte Dramatice din Praga. Meseria de cineast a învăţat-o ulterior la Praga, de la regizorii Zbyňek Brynych şi Ján Kadár. În anii 1960–1961 fusese autor şi regizor la teatrul praghez Semafor, din 1961 a lucrat ca asistent de regie şi mai târziu ca regizor la Praga la studiorile cinematografice Barrandov.

herz_jurajOpera lui Juraj Herz face parte din noul val al filmului cehoslovac, caracterizat prin elemente de horror, umor şi erotică. Printre capodoperele sale se numără Spalovač mrtvol” (”Crematoriul”), propus pentru Premiul Oscar drept cel mai bun film în limbă străină în anul 1969. Serialul de televiziune Sladké hry minulého léta (Frumoasele jocuri din vara trecută”) a fost laureat cu Nimfa de aur şi Grand Prix la Festivalul Internaţional de Film de la Monte Carlo. Drama sa Petrojelové lampy” (”Lămpi cu petrol”) a fost prezentată la Festivalul de film de la Cannes. De mare succes s-au bucurat şi povestirea ecranizată Panna a netvor” (Frumoasa şi bestia”) și primul horror ceh, Upír z Feratu” (Vampirul din Feratu”).

Pentru întreaga operă a primit în anul 2009 Leul Ceh. În anul 2010 i-a fost decernat la Festivalul de la Karlový Vary Globul de cristal pentru contribuţia artistică la cinematografia mondială.

Juraj Herz a fost autorul a peste 25 de filme de lungmetraj, multe dintre ele fiind premiate la prestigioase festivaluri de film.

Corespondență din Praga

Arhiva rubricii Imago

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.