Revista „Actualitatea literară”, nr. 109/2021

418
actualitatea literara (1)

revista revistelor culturale leviathan.ro logoAnunțăm apariția numărului 109/2021 (martie–aprilie) a publicației „Actualitatea literară”, „Revistă a unirii scriitorilor din România”. Editorialul Despre lăuntrul-înconjurător, echilibru și conștiință, este semnat de fondatorul și directorul revistei, poetul, prozatorul, jurnalistul Nicolae Silade: „Când însă echilibrul perfect se realizează (între lumea interioară și cea interioară), când lăuntrul nostru și înconjurătorul sunt în armonie, atunci, abia atunci se poate spune că existăm ca ființă în ființă și că ființa începe să existe în noi. iar existența noastră reală e acest lăuntru-înconjurător care nu mai poate fi separa”.

Din cuprins:

Generația în pulbere (iar pulberea de aur era…), despre volumul Pulberea de aur de Petru Ursache. Scriitorul, criticul și istoricul literar Cornel Ungureanu semnează cronica Mircea Eliade şi modelele sale, cu referire la lucrările: Bogdan Petriceicu-Hasdeu, Scrieri literare, morale şi politice. Ediţie critică cu note şi variante de Mircea Eliade. Tomul I, Fundaţia pentru literatură şi artă „Regele Carol II”, 1937, și B. P. Hasdeu, Opere, 1. Poezii. Proză. Ediţie îngrijită de Stancu Ilin şi I. Oprişan. Introducere de Eugen Simion. Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă. Univers enciclopedic, Bucureşti, 2006.

Parfum de veac trecut, cu ironie (Remus-Valeriu Giorgioni), cronică semnată de Constantin Cubleșan (prozator, dramaturg, poet, critic și istoric literar) la volumul Scandal în colonia de scribi. Despre volumul de poezie, criticul afirmă printre altele: „are farmecul de a recompune, în dulce zeflemea, profilul de vetustețe al mânuitorului de condei scriitoricesc dintr-un veac apus («în era tramcarelor» și a «poștalioanelor cu surugii»), la care ne raportăm, de obicei, cu oarecare venerație. Dar, atenție, totul este văzut astfel într-un travesti, ca într-o răsturnată oglindă grotescă a faptu-lui viu al contemporaneității”. Cu titlul Joaca de-a scrisorile, Radu Ciobanu scrie despre Ultimele cartoline de Cristina Struțeanu: „Ceea ce e uimitor în narațiunile sale e spontaneitatea și capacitatea asociativă a ideilor și imaginilor care se cheamă la modul «din una în alta», de unde și impresia de joacă, fără a derapa însă nicio clipă în frivolitate. Există întotdeauna sesizabile în aceste cartoline referiri explicite sau aluzive, foarte concise, care caracterizează o situație, o întâmplare sau chiar o epocă.”

Adrian Dinu Rachieru s-a așezat la taifas sau „la givan” cu prof. univ. dr. Mircea Lăzărescu oferind spre lectură o primă parte a interviului Lugojul e un burg aparte.

Imaginea istoriei în romanele lui Constantin ŢoiuParaschiva Buciuman; O bibliotecă deasupra altei biblioteci de Ovidiu Pecican (cronici la volumele de poezie Biblioteca din Parla de Eugen Bârz și Umbra de Marius Țion); Visul din visDaniel Mariș despre volumul Povestiri de pe malul celălalt de Andrea H. Hedeș, iar sub titlul Raiul din cuvinte prezintă volumul de eseuri Să furi riul cu ajutorul cuvântului de Olimpiu Nușfelean. Romanul Vedenia de Cornel Nistea este prezentat de Dumitru Hurubă în articolul Probă de profesionlism.

La rubrica „Mapamond”, Constantin Severin traduce un poem de Yin Xiaoyuan (China), Eugen D. Popin traduce din poezia lui Rolf Dieter Brinkmann (Germania), Cristina Botîlcă traduce poeme de Yehuda Amichai (Israel), iar George Nina Elian o prezintă  pe Rosanna Frattaruolo (Italia) și traduce din poezia ei.

În acest număr mai semnează Delia Muntean, Mihaela Albu, Romeo Aurelian Ilie, Ela Iakab, Magda Ursache, Simion Dănilă, Nicolae Havriliu, Cristian Ghinea, Daniel Marian, Virgil Diaconu, George Motroc, Cristiana Memelis, Liliana Popa, Ramona Băluțescu, Adriana Weimer, Gina Zaharia, Miruna Mureșanu, Amalia Brăiescu, Ovidiu Bufnilă, Ada D. Cruceanu.

Numărul este ilustrat cu lucrări semnate de Mircea Mureșanu (Austria).

Actualitatea literară este editată de AL Lugojpress SRL, cu sprijinul Consiliului Local Lugoj și al SIP Timiș. Revista se găseşte la chioşcurile de ziare și librăriile din Lugoj, Timişoara, Reșița, Librăria Cartea Românească Iași, la chioșcul din Piața Romană și la sediul USR Bucureşti.

Actualitatea literară poate fi citită şi online, la adresa: actualitatealiterara.ro

Arhiva rubricii Revista revistelor culturale 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.