”Rigoletto” și ”Don Carlos” de Verdi

127
Giuseppe Verdi

fila de calendar rubrica leviathan.roZiua de 11  martie marchează în istoria muzicii două premiere absolute cu opere de Giuseppe Verdi: Rigoletto la Teatrul La Fenice din Veneția, în 11 martie 1851 și, după 16 ani, în 1967, Don Carlos, varianta franceză, la Opera din Paris.

Operă în trei acte pe un libret de Francesco Maria Piave după drama Le roi s’ amuse (Regele petrece) de Victor Hugo, Rigoletto este considerată – un clişeu critic atât de relativ ca toate clişeele – ca prima dintr-o trilogie de capodopere verdiene: a fost urmată de Il Trovatore (Trubadurul, pr. abs.: 19 ianuarie 1853, Roma), La Traviata (pr. abs: 6 martie 1853, Veneția).

Rigoletto, operă film, regia: Jean Pierre Ponnelle. Cu: Luciano Pavarotti, Ingvar Wixhell, Edita Gruberova, Ferruccio Furlanetto, Victoria Vergara. Orchestra Filarmonicii din Viena, dirijor: Riccardo Chailly, 1982

Don Carlos, pe un libret în franceză de Josephe Méry și Camille du Locle după drama omonimă a lui Schiller, a fost compusă pentru Opera din Paris. Versiunea franceză are cinci acte. Ulterior Verdi a suprimat primul act pentru verisunea în limba italiană, premiera la Londra in 4 iunie 1867, apoi montată în Italia, la Bologna (27 octombrie 1867).

Don Carlo, cu Montserrat Caballé, Grace Bumbry, Jaume Aragall, Renato Bruson, Simon Estes, Orchestra Națională a Franței, dirijor: Thomas Fulton, regia artistică: Jean-Claude Auvray, Theatre Antique d’Orange, 13 iulie 1984

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.