Romanul „Mândrie și prejudecată”

58
Jane Austen
Jane Austen

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_La data de 28 ianuarie 1813, Jane Austen publică pentru prima dată în Regatul Unit romanul Mândrie și prejudecată.  Despre cel de-al doilea roman al autoarei, Maugham a scris un eseu publicat în anul 1954, considerându-l „unul dintre cele mai bune zece romane din lume”.

Scris între octombrie 1796 și august 1797, romanul devine preferatul familiei Austen în cadrul lecturilor de seară. La data de 1 noiembrie 1797, George Austen, tatăl autoarei, îi trimite o scrisoare editorului londonez Thomas Cadell, descriindu-i conținutul romanului. Editorul nu este însă convins și refuză să-l publice. După acest refuz, trec 15 ani și romanul este citit des în timpul lecturilor de seară ale familiei Austen. În perioada 1811–1812 Jane Austen revizuiește manuscrisul și îi schimbă titlul din Primele impresii în Mândrie și prejudecată. Oferă manuscrisul unui alt editor, Thomas Egerton, din Whitehall, pentru suma de £110 (Jane Austen ceruse de fapt £150). Este publicat în ianuarie 1813, în trei volume și costa 18 șilingi. La 27 ianuarie Jane Austen primește un exemplar. Romanul se bucură de succes și se vând 1500 de exemplare. În luna noiembrie este tipărită o a doua ediție, iar în 1817 o a treia.

Tradus în 35 de limbi, studiile arată că e cel mai cunoscut roman a lui Jane Austen. Astăzi „Austen a devenit o industrie global”.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.