Pamflet: S-a deschis sezonul la pescuit de voturi în diaspora…

1254
Traian Basescu Poppeye Marinarul

August 2016, Europa. Peisaj pre-electoral tensionat în afara granițelor țării, cu principalii candidați la ciolanul parlamentar al circumscripțiilor diasporene, încercând să arate românilor de peste hotare că au factorul “P” (Politic). În jurul lor viermuiesc tot soiul de strategi, suporteri, paraziți și lătrăi, mânați de speranța prinderii unei ciosvârte mai mari sau mai mici, aruncate cu bunăvoință de idolul personal, în caz de câștig.

Atmosfera e încinsă și la propriu, și la figurat.

La PNL-Diaspora, continuă chiloțările tradiționale. Diferite facțiuni și triburi se luptă pentru ciolan și supremație, cei implicați proferează acuzații de apostazie ideologică, erezie identitară, de nepotism, parvenisitsm și clientelism exacerbat. Sar scuipați și se mâzgălesc injurii pe toate gardurile galben-albastre. Brătianu se răsucește în mormânt.
La PSD-Diaspora se face în continuare figurație cu iz utecisto-utopianist. Partidul e-n toate și-n cele ce sunt, și-n cele ce mâine vor râde la soare. Partidul e nemuritor, toți așteaptă nașterea din flacăra socialismului a unei Firea a diasporei, capabilă să rupă fâșul băsiștilor și liberalilor. Flamura roșie cu trei trandafiri fâlfâie mândră, peste România pesedistă. Umbrele lui Mao și Che Guevara împart zâmbete malițioase.
La PMP-Diaspora se face joc de glezne pe lângă sălile de rugăciune ale sectelor de ziua a șaptea. Se răcnește împotriva lui Iohannis, Ponta, Cioloș, etc.”Interesul național” UNPRist și “statul de drept” PMPist dau semne că încep să se imbine armonios, aproape simbiotic. Glorie mielului și diasporei, că poate vor aduce 90-100.000 de mii de voturi care, adunate peste alea 260-280.000 din țară, să propulseze partidul neo-băsescian peste pragul de 5%. Eugen Tomac repetă în oglinda din hol discursul de învingător la finele campaniei prezidențiale din 2024.

La PSD-Online, PMP-Online, PNL-Online și etc-Online e aproape pustiu. Doar câțiva postaci veterani, nădușiți și apatici, aruncă din când în când câte o știre unsuroasă pe piața consumatorilor de Facebok. Nici măcar nu se mai înjură într-un mod serios. Se așteaptă banii de la centru pentru cooptarea de noi postaci.

Undeva într-un hamac, Klaus Iohannis savurează un cocktail cu umbreluță, bălăngănindu-și aritmic picioarele pe ritmurile unei piese din anii ’80. Face pariuri cu el însuși despre numele următorului politician, invitat să joace un rol principal în block-busterul “Urzeala cătușelor”, o coproducție cincinală SRI-DNA. Eventual câștigă.

N.B. Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.