Participarea la misa de la miezul nopții, reuniunea tuturor membrilor familiei în jurul unei mese pe care abundă mâncăruri tradiționale și apoi mersul la petreceri cu cântece și dansuri ce durează până dis-de-dimineață sunt, în mare măsură, principalele repere ale sărbătorii Crăciunului în Timorul de Est, un mic stat din arhipeleagul indonezian, cunoscut mai ales prin faptul că a fost prima națiunea care și-a câștigat independența după începutul celui de-al treilea mileniu.
Cu o populație majoritar romano-catolică (peste 96,9%) – grație a mai bine de patru secole de colonialism portughez, Timorul de Est este un bastion creștinismului într-o lume islamică (Idonezia, cu care se învecinează, este cel mai populat stat musulman din lume). Cu toate că timp de mai bine de 27 de ani, în epoca post-colonială, Timorul de Est s-a aflat sub ocupație indoneziană, Crăciunul a rămas principalul catalizator spiritual și identitar al timorezilor. Importanța sa este atât de mare încât, în zilele în care preced Crăciunul, mii de timorezi părăsesc capitala (Dili) și pleacă către districtele natale, într-un soi de exod conjunctural ne neîntâlnit în tot restul anului.
În acest context, este lesne de înțeles de ce pregătirile pentru Crăciun au valențele unei veritabile odisei sociale, pentru timorezi. Totul începe odată cu mijlocul lui decembrie când tinerii din fiecare sat sau cartier încep construirea unui Prezepiu, un staul în mărime naturală în care este realizată o scenă a nativității, populată cu figuri religioase în mărime naturală, ornamente, jocuri de lumini colorate și muzică religioasă. Îndată ce un Prezepiu este gata, el devine noua vatră socio-culturală a societății și locul în care, până în 6 ianuarie, sunt așteptați potențialii vizitatori (care, pentru a intra în Prezepiu, trebuie să ofere, formal, daruri) sau jurații (fiecare Prezepiu va participa într-un concurs tematic național).
Noaptea de Crăciun este, fără îndoială una extrem de complexă. Totul pornește, după cum am spus, cu celebrarea misei de Crăciun la miezul nopții, ocazie pentru care toți copiii sunt îmbrăcați cu haine și pantofi noi, continuând apoi cu petreceri până în zori. În drumul lor spre casă, timorezii se opresc la fiecare casă unde văd o lumină aprinsă, pentru a face câteva urări și a împărți câteva gânduri bune cu vecinii din comunitate.
După misă, urmează masa cu rudele, de pe care nu lipsesc katupa (rulou de orez și frunze de cocos, fiert la aburi), tukir (carne gătită în bambus) sau saboko (pește învelit în frunze comestibile), dar și alte produse ale gastronomiei indigene. Această masă de Crăciun este importantă pentru că marchează, în tradiția locală, un moment iertării, al reluării relațiilor deteriorate în timpul anului.
Dimineața Crăciunului este una aparte, ca oriunde altundeva în lume. Sub pomul de Crăciun sau lângă leagănul simbolic construit în fiecare casă timoreză, fiecare membru al familiei găsește darurile aduse de Moș Crăciun, pe timpul nopții. La finele unei nopți agitate, ziua de Crăciun învăluie Timorul de Est într-o stare de pace și armonie.
Feliz Natal/Crăciun Fericit!