”Situația politică [Suntem în Săptămâna Patimilor.]” de I. L. Caragiale

352
i l caragiale pusa roth alegeri deputati leviathan

rubrica pur si simplu caragiale logo leviathan.roComentariu de Pușa Roth

Desigur, anotimpul nu se potrivește – acum e toamnă, acuşica e decembrie – dar subiectul e acelaşi: alegerile onorabililor politicieni. În privinţa viitoarelor alegeri (se înţelege, din vremea sa), Domnul Caragiale se gândeşte că fiecare politician îşi pune shakespeariana întrebare: a fi sau a nu fi ”ales”! După vot, sugerează Caragiale, se înţelege ce va urma: ”nişte spectacole tot atât de interesante ca şi cele trecute.”

Situația politică

[Suntem în Săptămâna Patimilor.]

Suntem în Săptămâna Patimilor.

Alcazarul(1) de caraghiozlâcuri politice din Dealul Mitropoliei a trebuit să se-nchiză şi dânsul ca toate comediile publice.

Onorabilii deputaţi nu mai au diurnă, nu mai au clienţi; voturile d-lor au ajuns azi a fi nişte monede şterse ieşite din curs.

Se apropie însă nouăle alegeri, şi fiecare dintre d-lor surâde de speranţă, că iar va veni să-şi ocupe jeţul în Dealul Mitropoliei, şi iarăşi clienţii vor preţui votul său.

Monopolul tutunurilor este o bucată bună de rahat rezervată viitorilor onorabili, pentru a-şi îndulci gura la deschiderea viitoarei sesiuni, după rezolvarea cestiunii art. 7.

A fi sau a nu fi ales, iată cestiunea pentru onorabilii noştri dizolvaţi.

Fiecare dintr-înşii pleacă din Bucureşti după ce a căpătat de la marele rabin al republicii române, un testimoniu de bună purtare, prin care se recomandă comitetului republican din oraşul cutare întrebuinţarea argumentelor electorale pentru reuşita respectivului.

Aşadar, şi viitoarele Camere promit a ne da nişte spectacole tot atât de interesante ca şi cele trecute.

Nu ne îndoim, că cu o direcţie aşa inteligentă cum este direcţia Alcazarului din Dealul Mitropoliei, publicul amator de caraghiozlâcuri va găsi totdeauna atât personalul artistic cât şi programa vrednice de admiraţie.

A apărut, prima dată, în ”Bobârnacul” (2), anul II, nr. 22, miercuri, 28 martie 1879, p. 1, cu acest titlu şi fără semnătură. Neretipărit. Neinclus în ediţiile anterioare celei din 2011. Inclus pentru prima dată în ediția I. L. Caragiale, ”Opere”, IV (Publicistică, ediția a doua, revăzută și adăugită de Stancu Ilin, Nicolae Bârna, Constantin Hârlav; studiu introductiv de Eugen Simion, Academia Română, București, Fundația Națională pentru Știință și Artă, 2011), p. 237–238. Textul de bază, în ”Bobârnacul” (1879). Recuperat şi republicat de Florin Manolescu, în ”Caragiale și Caragiale. Jocuri cu mai multe strategii”, 1984, p. 380–381, la Addenda. (Nota editorilor, ed. cit., 2011). Editorii l-au publicat punând ca subtitlu prima propoziție a articolului între paranteze drepte pentru a semnala că în ”Bobârnacul” au fost identificate două texte de Caragiale cu acest titlu, ”Situația politică [Orizontul politic se limpezeşte.]” din nr. 21, sâmbătă, 24 martie 1879 (pe care l-am publicat miercurea trecută, 3 octombrie 2018, click aici) și acesta, din nr. 22 de miercuri, 28 martie 1879, ”Situația politică [Suntem în Săptămâna patimilor.]”

________

(1) Alcazár, alcazare, s. n. Palat fortificat, foarte ornamentat, de origine maură, construit în Evul Mediu în principalele orașe spaniole. – Din fr., sp. alcazar. (Cf. DEX 2009). Cuvântul este folosit ironic de Caragiale, cu referire la vechiul Palat din Dealul Mitropoliei, care fusese sediul Divanului Domnesc, apoi al Camerei Deputaților.

(2) ”«Bobârnacul», publicaţie satirică şi literară apărută la Bucureşti, săptămânal şi bisăptămânal, de la 1 ianuarie 1878 până la 3 iunie 1879, de la 21 decembrie 1879 până la 7 februarie 1880, apoi în iunie şi iulie 1880, la 9 şi 18 aprilie 1885 şi între 2 februarie şi 7 aprilie 1886. Proprietar şi redactor al foii era I. Marian, iar colaboratori, cu versuri, Al. Obedenaru, Mircea Demetriade, N. Carageally-Costache. În 1879, de la 28 februa­rie, I. L. Caragiale publică, la rubrica ”Fleacuri”, schiţe umo­ristice (”Crăcănel”, ”O nouă decoraţie”, ”Un nou poet” ş.a.). Colaborarea lui încetează, probabil, la 31 martie, când revista îşi întrerupe pentru o lună apariţia.” (Remus Zăstroiu, în ”Dicționarul general al literaturii române”, A/B, București, Academia Română, Editura Univers Enciclopedic, 2004).

Schița ”Crăcănel”, citește aici.

Note de Costin Tuchilă

Arhiva rubricii Pur și simplu Caragiale

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.