”Situația politică [Orizontul politic se limpezeşte.]” de I. L. Caragiale

511
Caragiale Pusa Roth revista Bobarnacul leviathan.ro
Grafică de Costin Tuchilă

rubrica pur si simplu caragiale logo leviathan.roComentariu de Pușa Roth

”…ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale…”

Stau şi mă gândesc la acestă frază, mai ales acum, în faţa acestui text care pare că a fost scris ieri, alaltăieri sau chiar azi. Îmi vine să cred că Domnul Caragiale nu a plecat, ci stă pe undeva, într-o redacţie nou înfiinţată şi scrie ce vede, ce citeşte şi ce aude. Îmi vine să-l strig şi chiar îl strig: Domnule Caragiale, despre ce timpuri scrieţi? Despre timpul dvs., de acum o sută şi ceva de ani, sau despre timpul prezent? Că e prea mare potriveala! Parol!

Situația politică

[Orizontul politic se limpezeşte.]

Orizontul politic se limpezeşte.

Budgetele s-au votat.

Pentru fiecare tagmă de patrioţi s-a prevăzut o rubrică grasă după clasă.

Adevăraţilor patrioţi, celor calzi, li s-a înmulţit leafa.

Celor mai reci li s-a mănţinut cifrele cele din trecut.

Celor bănuiţi ca duşmani ai principiilor republicane li s-a făcut un scăzământ de 50 la sută.

Iar cei opozanţi pe faţă au fost trecuţi la iconomii.

Un act din cele mai patriotice se va săvârşi zilele acestea în Cameră.

Se va vota o subvenţie pentru încurajarea fabricei de la Chitila, ca industrie naţională.

Bată-l să-l bată de zahăr! aşa e el, dulce.

Se vede că fabricanţii de la Chitila a îndulcit pe patrioţii deputaţi, şi dânşii, ca să-1 încurajeze la îndulcire, au luat patriotica hotărâre de a-i da o subvenţie de 1.200.000 franci.

Îndulcire reciprocă şi mutuală.

Iată avantajul principiilor republicane.

Nu, orice s-ar zice, orice s-ar face, Republica este şi va fi o acadea enormă, din care republicanii vor suge esenţa sfintelor principii.

Trăiască dar sfânta acadea, cu condiţie ca să ne fie şi nouă permis a trage pe dânsa cu limba măcar o dată pe zi!

A apărut, prima dată, în ”Bobârnacul” *), anul II, nr. 21, sâmbătă, 24 martie 1879, p. 1, cu acest titlu şi fără semnătură. Neretipărit. Neinclus în ediţiile anterioare celei din 2011. Inclus pentru prima dată în ediția I. L. Caragiale, ”Opere”, IV (Publicistică, ediția a doua, revăzută și adăugită de Stancu Ilin, Nicolae Bârna, Constantin Hârlav; studiu introductiv de Eugen Simion, Academia Română, București, Fundația Națională pentru Știință și Artă, IV, 2011), p. 236–237. Textul de bază, în ”Bobârnacul” (1879). Recuperat şi republicat de Florin Manolescu, în ”Caragiale și Caragiale. Jocuri cu mai multe strategii”, București, Editura Cartea Românească, 1983, p. 380–381, la Addenda. (Nota editorilor, ed. cit.). Editorii l-au publicat punând ca subtitlu prima propoziție a articolului între paranteze drepte pentru a semnala că în ”Bobârnacul” au fost identificate două texte de Caragiale cu acest titlu, ”Situația politică”: acesta, din nr. 21 și cel din nr. 22, miercuri, 28 martie 1879, ”Situația politică [Suntem în Săptămâna patimilor.]”, pe care îl veți citi miercurea viitoare, 10 octombrie 2018 pe acest site. 

________

*) ”«Bobârnacul», publicaţie satirică şi literară apărută la Bucureşti, săptămânal şi bisăptămânal, de la 1 ianuarie 1878 până la 3 iunie 1879, de la 21 decembrie 1879 până la 7 februarie 1880, apoi în iunie şi iulie 1880, la 9 şi 18 aprilie 1885 şi între 2 februarie şi 7 aprilie 1886. Proprietar şi redactor al foii era I. Marian, iar colaboratori, cu versuri, Al. Obedenaru, Mircea Demetriade, N. Carageally-Costache. În 1879, de la 28 februa­rie, I. L. Caragiale publică, la rubrica ”Fleacuri”, schiţe umo­ristice (”Crăcănel”, ”O nouă decoraţie”, ”Un nou poet” ş.a.). Colaborarea lui încetează, probabil, la 31 martie, când revista îşi întrerupe pentru o lună apariţia.” (Remus Zăstroiu, în ”Dicționarul general al literaturii române”, A/B, București, Academia Română, Editura Univers Enciclopedic, 2004)

Schița ”Crăcănel”, citește aici.

Note de Costin Tuchilă

Arhiva rubricii Pur și simplu Caragiale

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.