Spectatorii și artiștii au cucerit orașul încă din prima zi, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2019

57
Fotografie de Adrian Bulboacă
Fotografie de Adrian Bulboacă

În 14 iunie 2019 a început Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu iar spectatorii și artiștii au cucerit orașul din prima zi. Încă o dată, Sibiul și iubitorii de frumos sunt invitați să pornească în această aventură pe care organizatorii au început-o de mai bine de 25 de ani, unde magia vizuală va fi condensată în 10 zile de festival.

Până duminica viitoare, 23 mai 2019, publicul prezent va lua contact cu cele mai importante culturi ale lumii, prin toate artele spectacolului. Tema acestei ediții este Arta de a dărui, iar organizatorii dăruiesc în acest an 540 de spectacole, cu invitați din 73 de țări.

Printre spectacolele jucate ieri, dar care mai au și astăzi o reprezentație, se numără ”Izvorul dansului”, o colaborare între coregrafii Colin Dunne și Sidi Larbi Cherkaoui, care au pus explorarea sunetului la baza relaționării dintre ei. Granițele dintre mișcare și muzică, dintre văz și auz s-au transformat în sursă ludică, creând noi modalități de exprimare sonoră între grațios și absurd.

”Hamlet-ul lui Dodin”. Foto: Viktor Vasiliev
”Hamlet-ul lui Dodin”. Foto: Viktor Vasiliev

De asemenea, astăzi se va juca din nou spectacolul de teatru ”Hamlet-ul lui Dodin”, unde unul dintre misterele din această poveste este că acest mare umanist omoară, înnebunește și distruge aproape toți protagoniștii, iar piesa este o sursă nesecată de întrebări.

Fanfara Crescendo a impresionat publicul cu un spectacol în stradă captivant, folosindu-se de biciclete, muzică bună și minunatele lor costume tradiționale.

Prima seară din FITS 2019 a adus în Piața Mare din Sibiu două manifestări organizate cu sprijinul Sezonului România – Franța 2019, spectacolul ”Singuri în Univers?”, unde compania franceză Aérosculpture a creat un univers de proporții uriașe, cu acrobați, artiști pe picioroange, muzicieni, păpușari, coruri și pirotehniști, după care artistul Broken Back i-a făcut pe cei prezenți să cânte și să danseze pe ritmurile antrenante ale muzicii sale, iar seara s-a încheiat cu un minunat foc de artificii, așa cum festivalul i-a obișnuit deja pe toți cei care-i calcă pragul an de an.

Următoarele două seri aduc alte două concerte ale artiștilor francezi: Juniore, care abordează o multitudine de subiecte și de genuri, pe ritmuri de surf groov, sunshine pop, sizzling psychedelia și garage rock, iar seara de duminică va fi una cu muzică intimă și romantică, datorită artistului francez Adam Naas.

”Blossom”, Studioul CAVAS. Foto: Grimm
”Blossom”, Studioul CAVAS. Foto: Grimm

Cu ajutorul UniCredit Bank, organizatorii festivalului pun la dispoziție aplicaţia de mobil FITS2019, care te ajută să fii mereu conectat la tot ce se întâmplă în festival: program spectacole, bilete, locațiile spațiilor de joc, personalizare experiență FITS. Ea poate fi descărcată accesând: Google Play și App Store.

Biletele pentru FITS 2019 pot fi achiziționate online sau de la Agenția Teatrală din Sibiu (strada Nicolae Bălcescu 17). În timpul festivalului, Agenția va fi deschisă zilnic, între 10.00 și 20.00.
Pe site-ul festivalului (www.sibfest.ro) se pot găsi informații despre întregul program și prețul biletelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.