”Ştefan Odobleja, românul care a pus bazele ciberneticii” de Daniela Șontică

1150
Daniela Sontica memor stefan odobleja leviathan.ro

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roRomânul Ştefan Odobleja (1902–1978) este întemeietorul mondial al ciberneticii, deşi nu a fost recunoscut de la început ca atare nici măcar în ţara lui. În contextul celui de-al Doilea Război Mondial, lucrarea sa fundamentală despre cibernetică, ”Psihologia consonantistă”, a circulat în medii restrânse pe plan internaţional şi n-a fost o prioritate pentru societate. Citind-o, însă, matematicianul Norbert Wiener a luat ideile esenţiale şi, ducând cercetarea mai departe, şi-a publicat mai târziu propria descoperire, devenind faimos în lume.

Ştefan Odobleja s-a născut în 1902 într-un sat din judeţul Mehedinţi, Valea Izvorului. A fost medic militar, psiholog şi scriitor. A profesat medicina în mai multe oraşe ale ţării, dar în paralel a cercetat şi a scris foarte mult, fiind interesat de cunoaşterea umană. A scris peste 50.000 de pagini. Cea mai mare parte dintre scrierile sale au fost publicate după moartea sa din 1978.

Ştefan Odobleja este acum cunoscut în întreaga lume pentru fundamentarea ştiinţei ciberneticii.

Stefan Odobleja leviathan.ro
Ștefan Odobleja

Cartea sa titlul ”Psihologia consonantistă”, în original ”Psychologie consonantiste”, a apărut în două volume, în 1938 şi 1939, la Paris. Lucrarea avea 900 de pagini şi cuprindea peste 300 de desene realizate de autor şi marchează elementele fundamentale ale ciberneticii. Prin termenul ”consonantist”, Odobleja desemnează tendinţa specifică diferitelor tipuri de sisteme către o stare de organizare internă şi către una de echilibrare cu mediul înconjurător. El a făcut o descriere a funcţiilor psihologice folosind o schemă generală a unui sistem cibernetic, unde organele de simţ, care primesc informaţii din mediu, reprezintă intrările, iar muşchii sunt consideraţi ieşirile. ”Psihicul este un sistem constituit din multiple elemente dinamice reversibile associate”, arăta Odobleja. Conexiunea inversă era numită de el ”cerc vicios”, ”legătura reversibilă”.stefan odobleja psihologia-consonantista

Acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, în calitatea sa de profesor de neuropsihologie, spunea într-un interviu despre savantul român: ”Meritul lui Odobleja este foarte mare. Este acela de a fi introdus în psihologie principiul conexiunii inverse a sistemelor circulare. Şi de a fi creat o teorie, teoria consonantistă a psihologiei. El spunea despre cartea lui că este doar un rezumat şi că vrea să scrie un tratat în mai multe volume. Psihologia consonantistă este şi rămâne un lucru extrem de interesant, care însă nu a găsit ecou foarte mare în literatura străină.”

După ce și-a publicat cartea în limba franceză, Ştefan Odobleja a trimis-o la toate marile universităţi din lume. Dar izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a mutat atenţia lumii de la ştiinţă spre lucruri mai concrete. Au trecut anii, iar în 1948, Obobleja a descoperit că un alt savant, Norbert Wiener, a scris o lucrare cu aceeaşi temă, având însă succes mondial. A citit cartea aceluia şi a înţeles că savantul străin se inspirase din ideile sale şi le îmbunătăţise cu partea de aplicaţie în viaţa de zi cu zi a ciberneticii.

După pensionare, s-a retras în satul mehedinţean, unde trăia într-o sărăcie greu de imaginat pentru un om de condiţia sa intelectuală. Participa la Drobeta-Turnu Severin la cenaclurile de literatură, întrucât la bătrâneţe găsise acest mod de a-şi exprima ideile. Uimea pe toată lumea prin forţa sa de expunere a ideilor, prin puterea uriaşă de a citi şi a sintetiza, de a rămâne în lumea gândirii ore şi zile în şir. Era recunoscut drept un mare cititor, existând mărturii că împrumuta de la bibliotecă şi câte 30 de cărţi în acelaşi timp. Ignorat de lumea ştiinţifică şi mai ales oprit de autorităţile comuniste să-şi comunice în reviste şi congrese decoperirea, Odobleja a depus eforturi considerabile de a se face cunoscut. Comuniştii nu au dorit să-l scoată în evidenţă şi să recunoască meritele sale ştiinţifice, întrucât domeniul său de cercetare era considerat ca aparţinând burgheziei.

timbru cu stefan odoblejaA trecut să moară pentru ca lumea academică de la noi să accepte că Ştefan Odobleja este fondatorul ciberneticii. A fost primit post-mortem în Academia Română. I-au fost publicate cărţile, s-a înfiinţat Facultatea de Cibernetică la Bucureşti, unele licee din ţară îi poartă numele, iar în Drobeta-Turnu Severin, un fond personal ”Odobleja” din cadrul Arhivelor Naţionale păstrează miile sale de pagini de manuscris.

Pe plan mondial Ştefan Odobleja este recunoscut în zilele noastre unanim drept părintele ciberneticii. Elveţia i-a recunoscut savantului român meritele, înfiinţând în 1982, la Lugano, în memoria sa, Academia de Cibernetică din Elveția, la înfiinţarea acestui forum ştiinţific participând cu ajutor financiar prof. dr. Iosif Constantin Drăgan.

Ştefan Odobleja a mai publicat lucrările: Procedeu practic pentru a împiedica aburirea oglinzilor laringoscopice” (1928), ”Un nou semn în pleurezie” (1929), ”Aplicaţiile gravitaţiunii în terapeutică” (1929), ”Celulita” (1929), Atitudinile corpului şi secreţia sudorală” (1930), ”Fonoscopia” (1934).

Vezi: arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.