Știri: ”1918 – 100 de ani după”, tema unei largi dezbateri internaționale despre semnificația anului 1918 în Europa (Bruxelles, 3–4 februarie 2018)

642
1918 icr bruxelles

logo rubrica historia leviathan.roInstitutul Cultural Român de la Bruxelles participă la programul ”1918, European Dreams of Modernity – 199 yaers on”, cel mai amplu program multidisciplinar internațional organizat în parteneriat cu Palatul artelor frumoase din Bruxelles, dedicat semnificației anului 1918 – anul destrămării marilor imperii și al apariției noilor state, anul MARII UNIRI în România – și a unui secol de istorie frământată, un veac al schimbărilor pe harta Europei și al profundelor transformări. Seria de manifestări va avea loc sâmbătă, 3 și duminică, 4 februarie 2018, la BOZAR (Sala Terarken 2, Rue Ravenstein 23, 1000 Bruxelles) și la Casa Istoriei Europene (Rue Belliard 135, 1000 Bruxelles).

Istoricul Adrian Cioroianu, Reprezentantul Permanent al României la UNESCO, profesor și eseist, alături de jurnalistul Ion M. Ionită, redactorul-șef al revistei ”Historia” sunt distinșii invitați ai ICR Bruxelles la un fascinant maraton de discuții și dezbateri intitulat ”Daydreaming Nations”. Douăzeci de personalități, intelectuali rafinați și renumiți artiști, istorici și jurnaliști, filozofi și scriitori din zece țări central și est europene, de la Marea Baltică la Marea Neagră, vor prezenta propria viziune despre 1918, acest moment cu profunde semnificații în istoria națională și cea europeană, vor căuta răspunsuri la întrebarea ”de ce Istoria contează în Europa de azi?” și vor reflecta, dintr-o perspectivă istorică, la perioada interbelică, privită ca una dintre cele mai complexe etape în dezvoltarea și modernizarea noilor state europene.  Vocile invitaților, din Albania, Austria, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, România și Ungaria vor fi ascultate, opiniiile lor vor fi analizate și discutate cu publicul internațional prezent la dezbateri. Adrian Cioroianu își va prezenta viziunea pornind de la propria afirmație: ”De la agonie la extaz,  în doar douăsprezece luni – aceasta este, succint, istoria anului 1918 în România”, iar Ion M. Ioniță va contextualiza declarația sa provocatoare: ”Națiunile între vis și coșmar – care este rolul istoriei?”

”Consider, ca redactor-șef al revistei Historia, că Istoria nu este despre trecut, ci despre prezent și uneori despre viitor. Centenarul anului 1918 este, în această perspectivă, Centenarul Europei în întregimea ei, nu numai Centenarul țărilor care s-au constituit ca state naționale la sfârșitul Primului Război Mondial sau au atins obiective istorice cum a fost cazul Unirii provinciilor românești cu Regatul României. Este vorba despre istoria comună europeană cu momentele ei tragice și cu momentele ei înălțătoare, cu învingători și învinși în două Războaie Mondiale, dar este mai presus de toate istoria care ne-a învățat că putem trăi în pace în Europa numai dacă ne înțelegem istoria și reușim să trăim împreună. De aceea, Centenarul 1918 este o rememorare a trecutului, dar și un pas pentru viitor”, declară junalistul Ion M. Ioniță pentru ICR Bruxelles.

Invitații români vor căuta răspunsuri la întrebările: Ce înseamnă 1918 azi, după 100 de ani, ANUL CENTENARULUI, în România și în afara țării ? Ce semnificație are anul 1918 pentru tânăra generație?

Duminică, 4 februarie, de la ora 19.00, va avea loc panelul românesc (Adrian Cioroianu și Ion M. Ioniță) moderat de Johan de Boose, jurnalist și scriitor, expert în istoria Europei Centrale și de Est. Dezbaterile „Daydreaming Nations” se vor desfășura în limba engleză și sunt deschise publicului larg. Acces gratuit pe baza înregistrării.

Sâmbătă, 3 februarie, în intervalul 14.00–18. 00, cei 20 de participanți la dezbaterile zilei de duminică sunt invitați la Casa Istoriei Europene, unde vor prezenta expozițiile muzeului belgian, prin prisma viziunii naționale și a expertizei profesionale. Vizitele ghidate în limba engleză se realizează în cadrul programului ”Daydreaming Nations” și precedă o recepție oferită de Casa Istoriei Europene. Acces gratuit la vizitele ghidate pe baza înscrierii la historia-learning@ep.europa.eu

Cu prilejul recepției, cvartetul Orchestrei Naționale de Tineret. va susține un recital de muzică clasică, organizat de Institutul Cultural Român Bruxelles. Rafael Constantin Butaru – vioară, Iulia Andreea Smeu  vioară, Adrian Vasile – violă și Radu Sinaci – violoncel, vor delecta publicul cu o Călătorie muzicală prin Europa – un program special ales, în rezonanță cu tema evenimentelor și a țărilor participante în proiect. Tinerii muzicieni vor interpreta lucrări de Antonin Dvořák, Johann Strauss fiul, M. McLean, Béla Bartók, George Enescu. După zece ani de succese și recunoașteri internaționale, cvartetul Orchestrei Naționale de Tineret, condusă de violoncelistul Marin Cazacu, poate fi considerat un produs artistic național, o valoare în care merită investit și un adevărat ambasador cultural al României.

Ambasador al Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO, Adrian Cioroianu este istoric și eseist, fost ministru al afacerilor externe, decan și reputat profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității București. Autor a nenumărate cărți și manuale de istorie a României și realizator de emisiuni de televiziune pe teme istorice, profesorul Adrian Cioroianu publică frecvent studii și articole în numeroase reviste naționale și internaționale.

Ion M. Ioniță este redactor-şef al revistei „Historia”, publicație apreciată în spațiul presei scrise din România, care prezintă subiecte de istorie națională și europeană. În 2018 revista dedică spații ample Centenarului istoriei europene 1918-2018 și Anului european al patrimoniului cultural. În paralel cu activitatea de analist de politică internă şi europeană, Ion M. Ioniță este prezentator la emisiuni radio și TV pe teme politice și afaceri externe.

Inaugurată în mai 2017, Casa Istoriei Europene din Bruxelles oferă o perspectivă amplă asupra istoriei europene a secolului al XX-lea trasând perioada celor două Războie Mondiale și procesul de reconstuire a unității continentului, fără să neglijeze și aspecte de actualitate precum ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Programul ”Daydreaming Nations”

4 februarie 2018, 14.00-21.00, BOZAR (sala Terarken 2)

Panel I (moderator Yves Plasseraud)

14.00–14.30: Pirita Näkkäläjärvi (jurnalist) & Virva Liski (istoric), Finlanda

14.30–15.00: Peeter Helme (scriitor) & Erkki Bahovski (jurnalist, istoric), Estonia

15.00–15.30: Voldemārs Johansons (artist, sinolog și compozitor) & Valda Selga Liepiņa (jurnalist, traducător), Letonia

15.30–16.00: Kristina Sabaliauskaitė (istoric de artă, scriitor) & Arūnas Gelūnas (filozof, politician, fost ministru al culturii), Lituania

16.00: – dezbateri deschise publicului participant

Panel II (moderator: Peter Vermeersch)

16.30–17.00: Grzegorz Jankowicz (critic, filolog, eseist și traducător) & Krzysztof Zanussi (scenarist, regizor TV și producător de film), Polonia

17.00–17.30: Heidemarie Uhl (istoric) Lukas Mandl (membru al Parlamentului European), Austria

17.30–18.00: Zsófia Eszter Tóth (istoric) and Gergely Barki (istoric de artă și curator), Ungaria

18.00: Dezbateri deschise publicului participant

Panel III (moderator: Johan de Boose)

18.30–19.00: Pavlína Kvapilová (journalist, social media strategist) & David Zábranský (romancier și scenarist), Republica Cehă

19.00–19.30: Adrian Cioroianu (istoric, jurnalist, eseist, ambasador, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO, fost ministru de externe) & Ion M. Ioniţă (editor, jurnalist), România

19.30–20.00: Lura Limani (scriitor, editor, cercetător din Kosovo) & Elidor Mehilli (istoric, cercetător din Albania)

20.00: Dezbateri deschise publicului participant.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.