Știri: A 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație (7–8 noiembrie și 14–15 noiembrie 2020)

44
Minimest-2020

logo rubrica imago leviathan.roCei mai tineri fani Animest vor avea parte, la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, de o dublă experiență Minimest. Pentru ei, aventura cinematografică prin lumea poveștilor va începe din 7 noiembrie și va cuprinde două weekend-uri cu filme dedicate copiilor de toate vârstele (7–8 noiembrie și 14–15 noiembrie 2020). 8 lungmetraje de animație se pregătesc de întâlnirea cu cinefilii din toată țara și alte 24 de scurtmetraje vor concura anul acesta la premiul oferit în cadrul secțiunii, în urma voturilor acordate de copii. În weekendul 7– 8 noiembrie, iubitorii de film de animație vor face cunoștință cu Vikingul Vic și sabia fermecată/Vic The Viking and the Magic Sword (regia Éric Cazes) și cu filmul australian 100% lup/100% Wolf (regia Alexs Stadermann). Cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație „Animest” este organizată de Asociația Animest, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Proiecțiile pot fi urmărite pe platforma online.animest.ro.

Parteneri instituționali: Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Forumul Cultural Austriac și Ambasada Israelului în România.

Printre partenerii media: Radio România Cultural.

                                                              *

Sunt puțini cei care știu că acum 100 de ani, mai exact pe data de 4 aprilie 1920, la Cinematograful Militar din București, spectatorii urmăreau pentru prima dată în istorie un film românesc de animație: Păcală în lună, cea dintâi dintr-o serie de peste 80 de creații ale artistului Aurel Petrescu. Filmul era anunţat în presă ca o „comedie bufă cu desene animate” și avea să se bucure de un real succes, deschizând un nou capitol în istoria cinematografiei autohtone. Filmul nu s-a păstrat în arhive, dar povestea lui va putea fi cunoscută într-o expoziție dedicată, alături de o amplă colecție de postere ale filmelor lansate în ultima sută de ani, precum și o selecție specială de pelicule, curatoriată de criticul de film Dana Duma.

Nu vor lipsi de la această ediție specială nici producțiile recente, creații ale celor mai importanți artiști animatori contemporani. O selecție #BestOf cu filme incluse în Competiția Românească de-a lungul celor 15 ani de Animest va completa retrospectiva aniversară, conturând o imagine de ansamblu asupra evoluției industriei autohtone. Și cei mai tineri dintre spectatori vor avea ocazia să exploreze această istorie fascinantă, printr-o călătorie în timp documentată de Radu Vasile Igazsag și povestită de Horațiu Mălăele.

Iubitorii de animație din București vor avea parte și de experiențe offline la această ediție hibrid. La împlinirea a 100 de ani de la proiecția pe marele ecran a primului film românesc de animație, festivalul îi dedică evenimentului aniversar o expoziție spectaculoasă, găzduită de Rezidența BRD Scena9 (str. I. L. Caragiale 32). O secțiune dedicată filmului Păcală în lună, cu lucrări realizate de artiștii Maria Bălan, Maria Surducan și Hybrid Lab, alături de o amplă colecție de postere ale filmelor lansate în ultima sută de ani și o selecție specială de filme – instalație video curatoriată de criticul de film Dana Duma, vor putea fi admirate în perioada 7–22 noiembrie, cu intrare liberă.

Vernisajul va avea loc astăzi, vineri, 6 noiembrie 2020, de la ora 19.00. Printre titlurile incluse în cele două programe dedicate momentului aniversar se numără celebrul Haplea, realizat în 1927 de Marin Iorda – primul film românesc de animație care s-a păstrat în arhive, Scurtă istorie (1957), animația care l-a transformat pe Ion Popescu Gopo în primul artist român câștigător al unui Premiu Palme d’Or, și alte scurtmetraje animate din Arhiva Națională de Filme.

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.