Știri: Actrița Lamia Beligan și muzicianul Nicolae Szekely în recitalul ”Armonii Pascale” (20 aprilie 2019, Sinaia)

107
lamia beligan nicolae szekely

După 10 ani și numeroase evenimente culturale, stagiunea ”Sunetul Muzicii” de la Castelul Peleș din Sinaia primește o înfățișare nouă și un format mai cuprinzător, reunite sub numele de ”Citadela Artelor” – o nouă stagiune al cărei debut s-a bucurat de mult succes în luna martie a acestui an.

Sâmbătă, 20 aprilie 2019, de la ora 16.00, la Sala de Concerte a Castelului Peleș va avea loc cel de-al doilea eveniment al stagiunii, prilejuit de apropierea Sărbătorilor de Paște. Invitați să facă parte din ”Citadela Artelor” vor fi Lamia Beligan, distinsa actriță a Teatrului Național din București, și multi-instrumentistul Nicolae Szekely.

Artiștii au pregătit un program emoționant care va cuprinde lectura poemelor alese, cu tema filosofică și religioasă, acompaniate de acorduri ale muzicii tradiționale vechi românești și de factură orientală, oferind un îndemn către meditație, cumpătare și întoarcere către valori din timpuri imemoriale. Și de această dată, deschiderea serii va fi marcată de prezentarea unui nou element de valoare din patrimoniul Muzeului Național Peleș.

Gazda evenimentului va fi Sebastian Crăciun, iar intrarea va fi liberă, prin solicitarea invitației electronice la adresa rezervari.ucimr@gmail.com.

Actrița invitată va citi o selecție de poeme ce poartă cu sine un profund mesaj spiritual, alese din opera unor scriitori precum maica Teodosia Zorica Latcu, Sandu Tudor, Radu Gyr, Daniel Turcea, Corneliu Coposu, Cezar Ivănescu și Vasile Voiculescu. Lectura va fi acompaniată de recitalul care va cuprinde lucrări tradiționale românești, doine și sonorități vechi ale Orientului apropiat interpretate la instrumente precum nai, flaut de bambus, duduk, cavala egipteană și nai milenar.

”Aceste versuri poartă în ele o forță, o lumină și o intensitate pe care doar durerea și experiența mistică o puteau naște”. Lamia Beligan.

”Am ales o muzică a cărei sursă este poezia, în sensul ei divin, cu teme și sunete care te înfioară și poate că încă au capacitatea de a purifica gândurile ascultătorilor din zilele noastre” – Nicolae Szekely.

Stagiunea ”Citadela Artelor” este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Muzeul Național Peleș.

Parteneri culturali: Exces Music, Programul ”Oportunități la tine acasă” derulat de UCIMR, Asociația Pro Valores.

Parteneri media: EnjoyTV România, Radio România Cultural, Observator cultural, Radio Trinitas, Agenâia de Carte, Ro Portal, România Pozitivă, Calendar Evenimente, Bucuresteni.ro, Onlinegallery.ro, Jurnalmm.ro

Următorul eveniment din ”Citadela Artelor” va fi un omagiu adus lui Dinu Lipatti de către cunoscuta pianistă Mădălina Pașol și va avea loc sâmbătă, 25 mai 2019, de la ora 16.00.  Intrarea va fi liberă prin solicitarea invitației la adresa rezervari.ucimr@gmail.com.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.