Știri: Atelierul de încondeiat ouă (13 aprilie 2022, Muzeul Județean Olt)

28
încondeierea ouălor

Miercuri, 13 aprilie 2022, începând cu ora 14.00, Muzeul Județean Olt, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Petre S. Aurelian”, Parohia „Sfinții Împărați” Sopot Slatina și Școala Gimnazială „Eugen Ionescu” organizează atelierul de încondeiat ouă.

Încondeierea ouălor s-a executat dintotdeauna în casă, de către femei, ca o manifestare diferită a artei populare. Având tangenţe, dar şi mari deosebiri faţă de celelalte domenii ale artei, şi aici geniul creator al artistului anonim s-a valorificat din plin.

Ornamentica ouălor încondeiate este din cele mai variate, de la simple linii perpendiculare, triunghiuri, înlănţuiri de romburi, la motive ce reprezintă omul, universul şi natura înconjurătoare.

Tehnici şi elemente ornamentale deosebite s-au păstrat în zona Romanaţi până în zilele noastre, mai conservatoare dovedindu-se satele de pe Valea Olteţului. Pentru vopsitul ouălor, în această zonă se foloseau odinioară ca şi la textile, coloranţi vegetali, în amestec cu alaun, oţet, zer sau cheag, ca substanţe fixative. Pentru culoarea galbenă se foloseau cojile de ceapă fierte, sau coaja de măr sălbatic, pentru culoarea verde cucuta, iar pentru negru, gogoşi de stejar sau coaja de arin. Pentru obţinerea celorlalte tonuri de culoare se întrebuinţau coloranţi industriali.

Despre toate acestea vom vorbi cu creatoarea populară Daniela Voicu, care a deprins meșteșugul încondeierii ouălor de la regretatul Tudor Diaconeasa.

Persoană de contact:

Claudia Balaș, Sef Secție Etnografie

Manager,

Gheorghe Smarandache

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.