Știri: Audiență record la Festivalul și Concursul ”Enescu” Online, singurul festival de muzică clasică din lume care oferă gratuit acces la concerte

79
vizual martie-enescu acasa

logo rubrica musica leviathan.roPeste 20.000 de vizitatori unici pentru primul concert transmis pe site-ul festivalului

Concertul de deschidere a Festivalului și Concursului ”Enescu” Online, Recviemul de Verdi interpretat de Orchestra și corul Maggio Musicale Fiorentino, a înregistrat cifre record de audiență: 20.079 de vizitatori unici în cele patru zile de difuzare pe site-ul www.festivalenescu.ro, în secțiunea special dedicată, care poate fi văzută aici. Dintre  aceștia, 11.460 de utilizatori unici au văzut concertul în primele 24 de ore.

Festivalul ”Enescu” este singurul festival de muzică clasică din lume care oferă gratuit acces la arhiva sa, pe măsură ce primește acordul de difuzare online a concertelor și recitalurilor de la artiști.

Festivalul și Concursul ”Enescu” Online continuă în perioada 22 – 25 martie cu înregistrarea celui de-al doilea concert al Orchestrei și Corului Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta dirijorului Fabio Luisi. Solistul invitat este violonistul rus Sergei Krylov. Programul aduce publicului două momente de mare virtuozitate. Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră de Paganini pune în evidență calitățile tehnice ale solistului, precum și capacitatea acestuia de a reda bogăția de nuanțe a partiturii. Simfonia a III-a de George Enescu, scrisă în anii 1916 – 1918, este o lucrare vocal-simfonică amplă, în care dialogul dintre orchestră și cor relevă încărcătura emoțională a epocii, datorată Primului Război Mondial. Concertul s-a derulat în cadrul celei mai recente ediții a Festivalului (31 august – 22 septembrie 2019).

Pe site-ul www.festivalenescu.ro a început, din data de 18 martie 2020, un adevărat ”Festival Internațional George Enescu online”, pentru a oferi oamenilor din întreaga lume acces gratuit la muzică clasică de calitate. Este modalitatea prin care Festivalul Enescu își aduce contribuția în lupta pe care umanitatea o poartă împotriva COVID-19, urmând modelul lui George Enescu. Marele muzician s-a implicat, prin puterea vindecătoare a muzicii, în ajutorarea răniților din Primul Război Mondial. Festivalul și Concursul online se vor desfășura pe durată nedeterminată, concertele urmând să fie programate o dată la patru zile.

În semn de omagiu și de compasiune pentru Italia, pentru oamenii și artiștii săi, Festivalul a început reluând cele două concerte ale Orchestrei Maggio Musicale Fiorentino din ediția din 2019.

Festivalul ”Enescu” își îndeamnă publicul să respecte regulile de distanțare socială și, în loc să cumpere bilete la concerte, să facă donații pentru organizațiile neguvernamentale credibile, care strâng bani pentru dotarea spitalelor cu echipamente și materiale necesare rezistenței în fața pandemiei, precum, dar fără a se limita la, Asociația Dăruiește Viață și Asociația Zi de Bine.

PROGRAMUL FESTIVALULUI ”ENESCU” ONLINE – PRIMA LUNĂ

22 – 25 martie 2020: Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta dirijorului Fabio Luisi. Solistul invitat este violonistul rus Sergei Krylov. În program: Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră op. 6 de Niccolo Paganini și Simfonia a III-a în Do major op. 21 de George Enescu.

26 – 29 martie 2020: Orchestra Națională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze, sub bagheta maestrul Lawrence Foster și avându-l ca solist pe pianistul Szymon Nehring (laureat al Concursului Internațional „Arthur Rubinstein” 2017). În program: Adrian Pop, ”Solstice” pentru orchestrăChopin, Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian și orchestră, op. 11 și Lutosławski, Concert pentru orchestră.

30 martie – 2 aprilie 2020: Orchestra Națională a Franței, sub bagheta maestrului Ion Marin. Solistă este pianista de origine română Alexandra Dariescu.  În program: Suita nr. 1 pentru orchestră în Do major op. 9 de George EnescuConcertul în sol major pentru pian și orchestră de Maurice RavelSuita ”Imagini” pentru orchestră de Claude Debussy.

3 – 6 aprilie 2020: Orchestra Filarmonicii Regale din Liège dirijată de Tiberiu Soare. Soliști sunt doi muzicieni de calibru internațional: soprana Anna Caterina Antonacci și pianistul Denis Kozhukhin. În program: Variațiuni pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră de LutosławskiRapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră de Rahmaninov”La Voix humaine”, operă pentru soprană și orchestră de Poulenc.

7 – 10 aprilie 2020: Orchestra Filarmonicii Regale din Liège, avându-l la pupitru pe dirijorul Gergely Madaras, iar solistul concertului este violonistul Renaud Capuçon. În program: Suita a II-a pentru orchestră în do major – de George Enescu, Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Béla Bartók și Simfonia a V-a în Si bemol major de Serghei Prokofiev.

11 – 14 aprilie 2020: Peter Grimes a compozitorului britanic Benjamin Britten. Opera a fost interpretată de Orchestra Națională a Radiofuziunii Române și de Corul Academic Radio sub bagheta dirijorului Paul DanielCiprian Țuțu a fost dirijorul corului, iar artista vizuală Carmen Lidia Vidu a semnat viziunea și regia multimedia a spectacolului. În distribuție: tenorul Ian Storey – Peter Grimes, soprana Lise Davidsen – Ellen Orford, contralto Catherine Wyn-Rogers – Auntie, baritonul Christopher Purves – Balstrode, mezzosoprana Diana Montague – Mrs. Sedley, basul Joshua Bloom – Swallow, baritonul Huw Montague Rendall – Ned Keene, tenorul Michael Colvin – Bob Boles, tenorul Bonaventura Bottone – Reverendul Horace Adams, basul Barnaby Rea – Hobson, soprana Solomia Lukyanets – nepoata 1, soprana Rhian Lois – nepoata 2.

15 – 18 aprilie 2020: Orchestra Filarmonice din St. Petersburg, sub bagheta dirijorului român Christian Badea, alături de Corul Academic al Radiofuziunii Române, dirijat de Ciprian Țuțu. Solistul concertului este violonistul Vadim Repin. În program: Poemul simfonic ”Isis” de George Enescu (finalizat postum de Pascal Bentoiu, după schițele autorului), Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară și orchestră de Dimitri Șostakovici și Simfonia a IX-a în mi minor, ”Din lumea nouă” de Antonin Dvořák.

19 – 22 aprilie 2020: Recitalul violonistei Midori și a pianistului Jean-Yves Thibaudet. În program: Sonata pentru vioară și pian în la minor de SchumannSonata nr. 1 pentru vioară și pian în La major de FauréSonata pentru vioară și pian în sol minor de Claude Debussy și Sonata a III-a în la minor pentru pian și vioară, ”în caracter popular românesc” de George Enescu.

Comunicat al Biroului de Presă al Festivalului Internațional ”George Enescu”

logo_leviathan_rosu-2Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Vezi și: revista trimestrială ”Leviathan”, anul I, nr. 1, octombrie –decembrie 2018 și anul II, nr. 3, iulie – septembrie 2019,  nr. 4, octombrie – decembrie, click aici.

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musices 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.