Știri: ”Billy șchiopul”, o comedie neagră despre dragoste și cruzime (31 mai, 1 și 2 iunie 2019, Constanța)

73
billy schiopul teatrul din constanta

Teatrul de Stat din Constanța are deosebita bucurie de a vă invita la premiera noului său spectacol, ”Billy șchiopul”. Spectacolele sunt programate la acest  sfârșit de săptămână – vineri 31 mai, avanpremiera,  iar sâmbătă, 1 iunie și duminică, 2 iunie 2019, premierele. Spectacolele încep la ora 19.00.

”Billy șchiopul”, în original ”The Cripple of Inishmaan”, este o comedie neagră a autorului irlandez Martin McDonagh. Spectacolul este regizat de Vlad Massaci, iar scenografia este realizată de Iuliana Vîlsan. Distribuția este formată din Nicodim Ungureanu (Johnnypateenmike), Vlad Bîrzanu / Vlad Lință (Billy), Laura Crăciun (Kate), Mirela Pană (Eileen), Mihai Sorin Vasilescu (Mammy), Marian Adochiței (Babbybobby), Andrei Cantaragiu (Doctorul), Otilia Nicoară (Hellen), Mircea Siromașenco (Bartley).

Billy este schilodul din Inishmaan, orfanul tratat cu totală lipsă de considerație, ba chiar cu agresivitate de cei din jur, dar care, paradoxal, se dovedește, în final, a fi iubit de toți. De fapt, relațiile dintre toate personajele sunt fruste, cu replici dure, fără menajamente. O comunitate de oameni pentru care nu doar că nu există corectitudine politică, dar chiar elementara bună-cuviință este suspendată deseori. Și totuși aceasta este doar aparența, căci sub pragmatismul rece și lupta crudă pentru supraviețuire se ascund sentimente puternice și o sensibilitate profundă.

În viziunea regizorului, ”personajul principal este limbajul. E un text despre cum oamenii simpli, neștiutori în ale corectitudinii politice, folosesc limba ca să exprime ce gândesc, nu ca să ascundă ce gândesc”.

Vlad Massaci este un regizor cu o activitate profesională vastă, la numeroase teatre din țară și din străinătate. De-a lungul timpului, dorinţa, talentul şi puterea sa de creaţie artistică s-au concretizat în spectacole valoroase, multe dintre ele fiind premiate.

Iuliana Vîlsan, născută în Constanţa, este un artist vizual cunoscut şi una dintre cele mai valoroase scenografe de teatru ale generaţiei sale. Experienţa ei în teatru poate fi asociată cu numele regizorilor importanți cu care a colaborat: Mihai Măniuţiu, Radu Afrim, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexander Hausvater, Vlad Massaci, Ada Lupu, Răzvan Mazilu ş.a.

Autorul, irlandezul britanic Martin McDonagh, este un răsfățat al Hollywood-ului, el câștigând, în calitate de scenarist sau regizor, un Oscar, un Glob de aur, două premii BAFTA și mai multe nominalizări. Pentru cinefili este suficient să spunem că este regizorul și scenaristul filmului ”În Bruges”, cu  Colin Farrell și Brendan Gleeson în rolurile principale, pentru care a fost nominalizat la Oscar în 2009.

Vă așteptăm la Teatrul de Stat Constanța, în Bulevardul Ferdinand nr. 11, și vă mulțumim că ne sunteți alături!

www.teatruldestatconstanta.ro

www.facebook.com/teatruldestatconstanta

www.instagram.com/teatruldestatconstanta

Comunicat al Teatrului de Stat din Constanța

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.