Știri: Cafeneaua Românească: lansarea volumului ”Evreu fără frontiere” (23 octombrie 2019, Tel Aviv)

31
evreu fără frontiere

logo carte rubrica leviathan.roInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă seria tradițională de evenimente culturale ”Cafeneaua Românească”, cu lansarea volumului de articole Evreu fără frontiere. Călătorie prin țări, idei și ere, semnat de Tiberiu Roth.

Evenimentul, în limba română, va beneficia de participarea extraordinară a lui Tiberiu Roth, președintele Asociației Sioniste din România și fost lider al Comunității Evreiești din Brașov, și va avea loc miercuri, 23 octombrie 2019, ora 18.00 la sediul ICR Tel Aviv (Blvd. Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6).

Program:

Moderator: Martin Salamon, director ICR Tel Aviv.

Lansarea volumului de articole ”Evreu fără frontiere. Călătorie prin țări, idei și ere” semnat de Tiberiu Roth și apărut la editura Libris Editorial.

Lecturi selective din volum.

Masă rotundă despre identitatea evreiască și tema frontierei în societatea contemporană, cu participarea lui Tiberiu Roth.

Despre volum: Evreu fără frontiere s-a născut din dorința unei necesare armonizări a adevărului în genere prin transferul cititorului din agitatul și neliniștitul Turn Babel al confuziilor și a lipsei de comunicare, în turnul de fildeș al creatorului, în universul căruia își asumă cu orice preț riscul proclamării păcii universale, evocând tuturor celor ce vor călca pragul avertismentul că:Ignoranța și trufia, invidia și ura, dorința de putere și setea de sânge au fost la originea crimelor, cărora le-au căzut victime de-a lungul timpurilor oamenii și grupurile umane – triburi, comunități zonale sau popoare întregi. Tiberiu Roth ne invită, așadar, în interiorul serenității și francheței unui spațiu al iubirii necondiționate, pe care și l-ar dori a fi fără frontiere!” (Mircea Brenciu).

”La Tiberiu Roth, memoriile, deşi strâns legate şi de multe ori confundate cu autobiografia, diferă de aceasta prin faptul că accentul e pus pe evenimente exterioare, analizele lor, inserturi erudite despre acestea, în timp ce autorii de autobiografii sunt obsedaţi de ei înşişi, îşi metamorfozează biografia în sicră declanşatoare şi centru al scriiturii, autorii de memorii fiind persoane care au jucat un rol important în comunitățile lor, în ţările lor, ca Tiberiu Roth, de pildă, sau au observat din apropiere evenimente istorice şi al căror scop esenţial este să descrie ori să interpreteze aceste evenimente.” (Iulian Cătălui, membru al Uniunii Scriitorilor din România).

”Un amestec de jurnalism și de memorialistică, o încercare a autorului de a trece în revistă istoria complicată a evreilor, folosind ca pretext un soi de jurnal personal, de călătorie, și nu numai. Cu un limbaj accesibil și un stil ușor aerisit, foarte bine documentată și extrem de densă în informații, cartea este la fel de plăcută ca un roman și la fel de educativă ca un manual de istorie.” (Tiberiu Roth).

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.