Știri: Cafeneaua românească: „Sinagoga din Mediaș – o pagină de istorie” (Tel Aviv, 24 septembrie 2020)

81
afis sinagoga medias

logo rubrica historia leviathan.roInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează joi, 24 septembrie 2020, ora 18.00, în cadrul unei noi ediții a „Cafenelei Românești” online, desfășurată prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv – https://www.facebook.com/icr.telaviv/, un eveniment dedicat moștenirii culturale evreiești din Mediaș și încercărilor de revalorificare ale acesteia cu titlul „Sinagoga din Mediaș – o pagină de istorie”.

Moderată de directorul ICR Tel Aviv, discuția, desfășurată în limba engleză, îi va avea ca invitați pe jurnalistul Iosif Klein Medeșan, alături de Julie Dawson și Alexandra Toma, reprezentante ale Asociației Fanny Bäumel/Casa de lângă Sinagogă din Mediaș, și va aborda subiecte precum: istoria comunității evreiești din Mediaș și cei mai de seamă membri ai acesteia de-a lungul timpului, eforturile de conservare a patrimoniului evreiesc întreprinse de Casa de lângă Sinagogă, precum și munca dusă de aceasta pentru conștientizarea și responsabilizarea publicului pe acest subiect. Manifestarea va include materiale de prezentare a activităților de restaurare a Sinagogii. Totodată, evenimentul constituie o bună ocazie pentru membrii comunității israelienilor originari din Mediaș să afle mai multe detalii despre restaurarea Sinagogii și să își ofere sprijinul.

Sinagoga din Mediaș a revenit încet la viață datorită unui proiect de conservare și digitalizare a arhivei comunității evreiești și datorită susținerii medieșenilor. În mai 2014, echipa Casa de lângă Sinagogă a pornit un proiect de conservare a arhivei, un prim pas către readucerea Sinagogii în viața orașului ca muzeu, centru comunitar și spațiu cultural. Primele proiecte, derulate de echipa Casa de lângă Sinagogă în perioada 2014–2017, au fost administrate prin Fundația Mihai Eminescu Trust și au avut ca obiectiv conservarea patrimoniului evreiesc de la Sinagoga Mediaș. Proiectul „TRACES – Transmiterea patrimoniului contencios cu ajutorul artelor” s-a derulat în perioada 2016–2019 și a fost finanțat de Comisia Europeană în cadrul Programului de Cercetare și Inițiativă Horizon 2020. În paralel cu aceste proiecte, s-au organizat ateliere cu studenți și elevi (atât din comunitatea locală, cât și în cadrul unor tabere naționale) și evenimente culturale pentru comunitatea orașului. Un alt proiect desfășurat a fost „Viitorul Memoriei. Învățând despre trecut pentru un viitor mai bun”, proiect inițiat de Asociația UMA ED București.

Născut la Mediaș, Iosif Klein Medeșan este un binecunoscut jurnalist care a activat la Vocea Americii, BBC și Europa Liberă. În România, a lucrat, printre altele, la Național TV, la ziarele „Puterea” și „România liberă”.

Julie Dawson este inițiatoarea proiectelor de la Casa de lângă Sinagogă, director de proiecte și cercetător și arhivist. De asemenea, ea este cercetătorul principal pentru proiectul JBAT al Institutului Leo Baeck.

Alexandra Toma a fost implicată în activitățile de la Sinagoga Mediaș din anul 2014, prima dată în calitate de voluntar, apoi ca asistent manager de proiect și în prezent ca manager de proiect pentru activitățile și evenimentele de la Casa de lângă Sinagogă.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv

Arhiva Institutul Cultural Român

2 COMENTARII

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.