Știri: Casa Madrigal își deschide porțile de Noaptea Muzeelor (13 mai 2023, București)

47
FOTO_Casa Madrigal la Noaptea Muzeelor 2022_2

logo rubrica musica leviathan.roSâmbătă, 13 mai 2023, cu ocazia Nopții Muzeelor 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul să treacă pragul Casei Madrigal de pe Aleea Dealul Mitropoliei nr. 11, București, în intervalul orar 18.00–24.00.

Casa Madrigal, vila de pe Dealul Mitropoliei cu o istorie de aproape 100 de ani, găzduiește de această dată expoziții de artă plastică, recitaluri muzicale și experiența unică a panoramei „București 360”.

Pe 13 mai, între orele 18.00 și 24.00, accesul publicului va fi gratuit, organizat în două tururi de vizitare ce se vor desfășura în paralel, în grupuri de maximum 10 persoane.

De Noaptea Muzeelor, publicul va putea descoperi arhitectura originală și interioarele vilei unde își desfășoară Corul „Madrigal” activitatea. Picturi originale inspirate de muzica ansamblului îmbogățesc spațiul Casei Madrigal, care va găzdui sâmbătă expoziția personală a artistei Marinella Dumitrescu și expoziția de grup a artiștilor Corina Preda-Perianu, Laurențiu Midvichi, Emanuel Chiriac și Virgiliu Parghel, rezidenți în cadrul proiectului Galeria Madrigal 60, derulat în parteneriat cu Centrul de Cultură Arcuș.

Panorama „București 360” este o experiență vizuală unică, care combină arta luminilor și artele plastice cu peisajul urban bucureștean, deschisă publicului chiar în foișorul Casei Madrigal, doar la Noaptea Muzeelor.

Experiența vizitatorilor va fi completată vizual de scenografia de lumini ce va îmbrăca clădirea de pe Dealul Mitropoliei și, mai ales sonor, prin recitalurile corale susținute LIVE de peste 300 de copii din corurile Programul Național Cantus Mundi.

Numită la origini Vila Sacha Roman, Casa Madrigal, actualul sediu al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și al Programului Național Cantus Mundi, a fost realizată după planurile celebrului arhitect Albert Popper. A fost construită în 1924 de către juristul și publicistul român Sacha Silberman Roman (1885–1967), personalitate notabilă a Bucureștiului interbelic, care a deținut pentru o perioadă și funcția de secretar al lui Nicolae Titulescu. Datorită caracteristicilor sale, imobilul se încadrează în categoria vilelor unicat ce caracterizează Bucureștiul de început de secol XX, cu o arhitectură originală ce îmbină cu eleganță elemente bizantine, gotice, neo-românești dar și inserții inspirate din culele oltenești.

Evenimentul organizat de Corul „Madrigal” se înscrie în programul Noaptea Muzeelor 2023 și în programul aniversar care marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul „Madrigal”, devenit un simbol al constanței artistice naționale, dar și al relevanței culturale și de imagine a României în lume.

Ministerul Culturii ● Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Aleea Dealul Mitropoliei, Nr. 14, Sector 4, București, România ● Telefon/Fax: 021.312.65.57

E-mail: office@madrigal.ro ● www.madrigal.ro ● www.cantusmundi.com

Parteneri: Senatul României, Institutul Cultural Român, Compania Națională Aeroporturi București, Opera Comică pentru Copii, UNIMIR, USAMV Cluj-Napoca, Vinea Apoldia Maior, Televiziunea română 

Recomandat de Europa FM      

Parteneri media naționali: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Ediția de dimineață, Gala Societății Civile, Leviathan.ro, Național TV, Munteanu, PlayU.ro, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Național FM, RADOR, Revista Psychologies, spotmedia.ro, TVR Cultural, Trinitas TV, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți

Parteneri media locali: Monitorul de Făgăraș, MyTex Brașov, Monitorul Expres, News Brașov, Radio Star Făgăraș, Punctul, Zi de Zi, I like Cluj, Cluj4Ever, cluj.com, Radio Renașterea Cluj, Bihoreanul, Crișana, Info Oradea.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul „Madrigal” a susținut mii de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

După 60 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.

Centrul de Cultură Arcuș (CCA),  cu sediul în Sfântu Gheorghe, județul Covasna, este o instituție publică de cultură, care inițiază și derulează programe, proiecte și acțiuni culturale din domeniile muzicale, artelor plastice, editoriale, conservarea patrimoniului imaterial și din domeniul teatral. Are ca obiectiv principal prezentarea, valorificarea și promovarea patrimoniului cultural autohton și universal prin programe la care participă artiști din țară și din străinătate. CCA asigură, totadată cadrul organizațional și posibilitatea lansării în viața culturală românească a tinerilor (elevi și studenți) din școlile, liceele și universitățile de artă din țară.

Biroul de presă

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

Programul Național Cantus Mundi

comunicare@madrigal.ro

Arhiva Corul Madrigal

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.