Știri: „Cerere în căsătorie” de Cehov, premieră la Teatrul Național de Televiziune (20 mai 2020)

206
„Cerere în căsătorie” de A. P. Cehov. Sursa foto: TVR
„Cerere în căsătorie” de A. P. Cehov. Sursa foto: TVR

rubrica teatru tv logo leviathan.roÎn a noua săptămână în care Teatrul Național de Televiziune se vede zilnic la TVR 3, Casa de producție a TVR vă propune o premieră care va difuzată simultan astăzi, marți, 20 mai 2020, la ora 20,05, simultan pe TVR 3 și online: Cerere în căsătorie de A. P. Cehov, în regia lui Victor Olăhuţ, coproducție Cultură-n șură – Teatrul de Artă București. Spectacol preluat în cadrul programului Teatru în TVR 2019. Regia TV: Tudor Chirilă. Cu: Florentina Năstase, George Constantinescu și Valentin Terente.

„Un lucru e cert: îți trebuie ceva curaj să faci o cerere în căsătorie. Ei bine, pețitorul nostru nu-l are. Ar vrea să se însoare, fata îi place, la o adică și cu socrul s-ar putea înțelege, dar nici legat de glie nu s-ar vrea. Și unde e o problemă, se știe, apar mai multe. Nu există moment mai prielnic ca acela de dinaintea unei cereri în căsătorie, pentru a dezgropa toate certurile, bârfele, neînțelegerile între două familii. Dar, cum dragostea învinge totul, sau, mai bine zis, cum oamenii se ceartă ca să aibă de ce să se împace, așa și tinerii noștri, până la urmă iau o pauză de la scandal.” –  Victor Olăhuț.

Echipa TVR: Director de imagine: Silviu Andrei. Cameramani: Doru Iacovescu, Răzvan Chiriac, Ștefan Stan, Vlad Micu, Mihai Costea. Sunet: Cătălin Putineanu, Cristian Petreanu.Montaj: Cătălin Mindu. Colorizare: Paul Drăgușin. PPS: George Craioveanu. Scenograf TVR: Raluca Chelaru. Asistent imagine: Alexandru Bengescu. Lumini: Aurel Ghinea, Ionuț Florin Dumitru. Machiaj: Cristina Feraru. Cabiniere: Achimuța Dinu, Mihaela Ursu. Mașiniști: Bunăiaşu Mihai, Dincă Ion, Godină Răzvan, Nicolae Sorin, Rotaru Cristian, Dobrin Dumitru, Gheorghiu Radu. Regia tehnică TAB: Alexandru Gârjoabă. Organizatori producție: Elena Martonos, Marius Flonta. Manager proiect: Ion Roșioru. Producător executiv: Ana Preda. Producător delegat: Gabriela Valentir.

Anul acesta s-au împlinit 160 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari dramaturgi ruși: Anton Pavlovici Cehov (17/29 ianuarie 1860–15 iulie 1904). 

Programul zilei de miercuri, 20 mai 2020, TVR 3:

Ora 14.00 – reluare „Căsuța cu povești” – Darul vulpii

Ora 14.05 – reluare Unchiul Vanea, de A. P. Cehov. Adaptarea și regia artistică: Ion Barna. O producție TVR din anul 1968. Spectacol din Arhiva de Aur TVR

Ora 15.50 – reluare Discover Romania, portret Silvia Popovici. Realizator: Cecilia Melinescu

Ora 20.00 – „Căsuța cu povești” – Lăcomia maimuței

Ora 20.05 – PREMIERĂ TV – simultan pe TVR 3 și online

Ora 21.00 – Gala HOP 2017: Singurătate. Gala HOP 2017 a avut tema „SINGURĂTATE – Suportabila singurătate a fiinţei la A. P. Cehov”. În afară de monoloagele scenice din concurs, echipa TVR coordonata de realizatoarea Ada Maria Ichim a participat la trei workshop-uri dedicate temei si sustinute de specialisti despre care se spune ca „au Cehov” în sânge, precum Veniamin Filshtinski, continuator al lui Stanislavski. A rezultat un film al scufundării în starea cehoviană a unor tineri care nu au, mulți, vârsta răbdării. Este o explorare a incursiunii în interior, mai mult decât o descriere a evenimentului în sine. Totodata, filmul descrie vizual, relația dintre actuala stațiune Costinești, pustiită, oarecum părăsită de turiști la inceput de septembrie, și textele cehoviene, care au fost lucrate în sală, la ateliere. Concurenții au fost provocati să își construiască momentele scenice nu doar pe scenă, ci și în spații reale, părți ale stațiunii Costinești bântuite de propria singurătate, de propriul destin. Producator: Ada Maria Ichim. Redactor: Nicoleta Brătescu. Producător coordonator: Demeter András Istvan.

Urmează joi, 21 mai 2020 – Hagi Tudose de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Regia: Ion Cojar. Spectacol preluat de la Teatrul Național din București. Regia tv: Silviu Jicman.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+. Producător coordonator: Demeter András István.

www.tvr.ro

https://www.facebook.com/casadeproductietvr/

https://www.instagram.com/casadeproductietvr/                                                                  

Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

Arhiva Teatru tv

Arhiva Cehov

 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.