Știri: Comemorarea Zilei Naționale a Holocaustului – expoziția ”Artă, educație, memorie” (18 septembrie–13 octombrie 2017, Tel Aviv)

615
holocaust tel aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduiește la sediul său, în perioada 18 septembrie–13 octombrie 2017, expoziția de pictură și graficăArtă, educație, memorie”, dedicată marcării Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului. Lucrările incluse în expoziție au fost realizate în Tabăra de pictură de la Dorohoi, în perioada 21–26 noiembrie 2016, de către 32 de elevi ai liceelor de artă din Bacău (Colegiul Național de Artă ”George Apostu”), Buzău (Liceul de Arte ”Margareta Sterian”), Dorohoi (Liceul ”Regina Maria” și Colegiul Național ”Grigore Ghica”), sub îndrumarea a șase cadre didactice, profesori de arte plastice. Lucrările tinerilor artiști, elevi în clasele a XI-a și a XII-a, reflectă, prin idee și exprimare artistică, onorarea memoriei Holocaustului, responsabilitatea tinerilor pentru promovarea adevărului istoric, precum și combaterea oricărei forme de discriminare a semenilor, pe criterii religioase, politice, de rasă sau gen.

Conceptul expoziției cuprinde trei părți:

”Anatomia suferinței” – strigătul, lacrima, durerea, trupul, rănile. Fiecare tablou este o poveste, pe care, tinerii artiști au spus-o în lucrarea lor.

”Chipuri” – Chipuri uimite, mutilate de suferință, întrebând ”De ce?”. Chipuri anonime, pe care le poți integra în istoria familiei tale, în istoria comunitații tale, chipuri venite dintr-un timp al suferinței, în care nu există minutare, ci doar, un prezent al strigătului și al morții. Chipuri de femei, de bărbați, de copii… Poate o mamă, un fiu, o fiică, un bunic… chipuri care au plecat.

”Pace” – În câmpul de maci pământul are urme de sânge; pe cerul Europei se risipesc norii, se văd porumbeii… E pace! O pace pe care nu o înțelegem, încă, rănile nu s-au vindecat. ”Să nu uiți, David! Spune lumii, oriunde vei merge: Adevărul este destinul nostru comun”.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Guvernul României, Departamentul pentru Relații Interetnice, Federația Comunitaților Evreiești din România – Cultul Mozaic, Fundația Filderman și Compania Tarom. Expoziția este deschisă la sediul ICR Tel Aviv, B-dul Shaul Hamelech 8, etaj 6, de luni până joi între orele 10.00–16.00.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.