Știri: Conferința ”Condiția Cadrului Didactic din școlile Câmpiei Buzăului în perioada comunistă (1949 – 1962)” (4 iulie 2019, București)

37
condiția cadrului didactic în comunism

rubrica museum leviathan.roMuzeul Municipiului București vă invită la conferința ”Despre condiția cadrului didactic din școlile Câmpiei Buzăului în perioada comunistă (1948 – 1962)”,  susținută de prof. drd. Gheorghe Miu, joi, 4 iulie 2019, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bulevardul Ion C. Brătianu nr. 2, București).

Intrare: 10 lei. Biletele se pot cumpăra în ziua conferinței, de la standul de bilete al Palatului Suțu.

”Despre condiția cadrului didactic din școlile Câmpiei Buzăului în perioada comunistă (1948 – 1962)”. Autor: prof. drd. Miu Gheorghe, profesor, Școala Gimnazială nr. 1 Padina, Județul Buzău, doctorand, Școala doctorală de Istorie, Facultatea de Istorie, Universitatea din București.

Problematica acestei comunicări științifice are în vedere învățământul și cadrele didactice din satele Câmpiei Buzăului, de la sovietizare până la sfârșitul regimului comunist, parte a unui studiu mai larg despre satul românesc supus experimentului comunist.

Pentru o analiză obiectivă asupra experimentului comunist în domeniul educației în mediul sătesc din regiunea istorico-geografică aflată în atenția acestei comunicări, trebuie pornit de la originile fenomenului, ori în acest caz începutul este marcat de sovietizarea învățământului rural și colectivizarea satelor din Câmpia Buzăului în perioada 1948 – 1962.

Reforma învățământului din 1948 a avut drept obiective: politizarea sistemului de educație din România, epurarea corpului profesoral și constituirea unei categorii de cadre care să aplice politica partidului, școala reprezentând o componentă esențială în pregătirea cadrelor necesare construirii socialismului.

Corpul profesoral din satele Câmpiei Buzăului a cunoscut în perioada 1948 – 1962 fluctuații numerice și calitative datorită politicii regimului comunist de epurare a cadrelor didactice, discriminare socială și politică, ideologizare și luptă de clasă, fapt care în final va duce la destructurarea acestuia și formarea unei noi intelectualități rurale.

Munca culturală sau activitatea instructiv-educativă, denumită și ”activitate social-culturală și obștească”, în perioada 1962 – 1978, a continuat să fie un mijloc de propagandă prin care cadrele didactice erau cooptate în efortul de a menține controlul politic și ideologic al regimului comunist asupra satelor din Câmpia Buzăului.

Statutul cadrului didactic a fost în perioada 1948 – 1989 extrem de politizat, profesorii și învățătorii fiind considerați simpli proletari ai sistemului comunist.

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Arhiva Muzeul Municipiului București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.