Știri: Conferința de joi: „Iosif Berman, omul cu o mie de ochi” (26 mai 2022, București)

48
iosif berman (1)

rubrica museum leviathan.roFotoreporter la ziarele interbelice „Adevărul” și „Dimineața”, românul cu cele mai multe imagini publicate de prestigioasa revistă „National Geographic”, ultimul fotograf oficial al Casei Regale, fotograf al echipelor Școlii Sociologice coordonate de Dimitrie Gusti, pe care l-a însoțit în majoritatea anchetelor sale de teren, de la Runcu și Drăguș la Cornova, probabil spion în Rusia îndepărtată și exilat apoi la Constantinopol, picat în anonimat decenii întregi, Iosif Berman a lăsat în urmă câteva mii de fotografii. Splendide, diferite prin discursul vizual de tot ce se fotografia în epocă. Unele, clișee pe sticlă, cele mai multe, pe hârtie. Acestea sunt împărțite, fără a fi semnate de autor, între Muzeul Municipiului București, Biblioteca Academiei, Arhivele Statului, Muzeul Țăranului Român, Institutul de Etnografie și Folclor, colecții particulare etc., iar contribuția importantă a lui Berman la istoria fotografiei românești a fost doar secvențial recuperată, fără a face vreodată subiectul unei inventarieri și publicări integrale. Geo Bogza l-a numit pe Iosif Berman „omul cu o mie de ochi”.

Din 6 aprilie 2022, Muzeul Municipiului București găzduiește, la Palatul Suțu, o expoziție foarte interesantă, Bucureștiul văzut de Iosif Berman, al cărei curator este muzeograful și istoricul Cezar Petre Buiumaci. Expoziția se va închide duminică, 29 mai 2022.

„Călătoria propusă de Muzeul Municipiului București prin vechiul oraș oprește în stații ce nu se mai întorc. Orașul vechi, cu ale lui ulițe întortocheate, prăvălii și piețe, case și mașini de mult uitate, Parcul Carol, a cărui amenajare este legată de numele primului rege al românilor, demolările vechilor case pentru a permite întinerirea orașului, diferitele evenimente care au ținut cap de afiș în presa vremii, noul oraș, zvelt și dinamic, noile serbări care au necesitat locuri noi de desfășurare și care au reușit o revigorare culturală și economică a Capitalei aşa cum este «Luna Bucureştilor» şi noul loc de desfăşurare a acesteia – Parcul Naţional Carol al II-lea (Herăstrău), viața politică sau mai precis activitatea electorală, viața socială și obiceiurile urbane reprezintă traseul nostru pe harta Bucureştilor interbelici ilustrați de Iosif Berman.”Cezar Petre Buiumaci, curator.

Cu câteva zile înainte de închiderea expoziției, joi, 26 mai, ora 18.00, invitata lui Cătălin D. Constantin la „Conferințele de joi” este jurnalista Adina Ștefan, moștenitoarea arhivei fotografice de familie a lui Iosif Berman, care va istorisi povestea fotografului și a familiei acestuia.

Conferințele de joi vor reveni, constant, la Palatul Suțu, din toamnă.

Adina Ștefan este jurnalist de informație culturală, cu 22 de ani de activitate în presa scrisă (EVZ, Rl, Adevărul și mai multe reviste). Licențiată a UB, facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și deținătoare, prin succesiune, a unicei colecții de fotografii Iosif Berman din patrimoniul familiei sale.

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Arhiva Muzeul Municipiului București  

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.