Știri: Conferința de Joi: „Strada Anton Pann între timpuri. Case și oameni” (20 octombrie 2022, București)

8
Afis Conf_20 oct (1)

rubrica museum leviathan.roMuzeul Municipiului București vă invită să participați la Conferința de Joi, 20 octombrie 2022, ora 18.30, pe care o va susține scriitoarea Catia Maxim, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2). Tema întâlnirii: „Strada Anton Pann între timpuri. Case și oameni”.

Odinioară tumultuoasă, viu colorată, într-un cartier de locuințe, aparținând negustorilor evrei, strada Anton Pann se mândrea cu clădiri eclectice, cu copertine în formă de trifoi, fațade cu stucaturi, frize, brâuri, trepte la intrare și grădini. Fostă Ulița Taurului, strada Anton Pann e încă prizonieră între trecut și prezent, captivă între dezastrele provocate de bolșevici și prezentul sărac în repere.

Conferința reprezintă o succintă cronică a unei străzi istorice din centrul Bucureștiului, în arcul de timp cuprins între anii 1982 și 2004. O prezentare a împrejurimilor, caselor și locuitorilor. O trecere în revistă a cauzelor ce au dus la degradarea ei arhitectonică și umană.

Catia Maxim este absolventă a Facultății de Litere, secția Română – Franceză, din cadrul Universității din București. După stagiul la o școală dintr-o comună din județul Giurgiu, predă limba română în câteva școli din București, apoi participă la un concurs pentru obținerea unui post de corector la Editura Ion Creangă, unde va desfășura o susținută activitate. Debutează în 2007 cu romanul Încă un pas, Echinox, Cluj. În anul următor îi apare un volum de povestiri, Clipe salvate. În 2009, Editura Semne Artemis îi publică romanul Ghici pe cine iubesc eu? Din 2010, începe o colaborare cu Editura Tracus Arte, care îi editează romanele Între timpuri, Îngerii din Moscopole. Exilul, Îngerii din Moscopole. Istorii îngemănate, Slow motion, Altarul din Carcera Oarbă, Sipetul cu îngeri. Publică povestirea Visul în antologia Balaurul și Miorița (proză fantastică îngrijită de Mihail Grămescu), Eagle Publishing House, precum și texte inedite în revistele literare „Cervantes”, „Tribuna literară”, „Actualitatea literară”, „Lumina”, „Contact Internațional”, „Timpul” etc. Grație unui proiect al Editurii Bata Press din Skopje, se editează varianta macedoneană a trilogiei Îngerii din Moscopole. În timpul pandemiei, definitivează un nou proiect literar, romanul Cronica unui lutier, în curs de apariție la Editura Eikon.

La eveniment participă Elena Granzulea, care va interpreta câteva melodii compuse de Anton Pann.

Coordonator conferință: Cătălin D. Constantin.

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Arhiva Muzeul Municipiului București  

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.