Știri: Conferinţa ”Pentru o ediţie definitivă a poeziilor antume eminesciene” (22 noiembrie 2018, București)

249
editie critica mihai eminescu nicolae georgescu

Joi, 22 noiembrie 2018, la ora 17.00, la Muzeul Național al Literaturii Române (sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, în spatele Bisericii Albe) din București, criticul și istoricul literar Nicolae Georgescu va susţine, în cadrul ciclului de conferinţe ale Filialei Bucureşti – Critică, Eseistică şi Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România, organizate în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, conferinţa ”Pentru o ediţie definitivă a poeziilor antume eminesciene”.

Din prezentarea conferinței: ”O ediţie ne varietur a poeziei antume eminesciene ridică multiple probleme, cea mai importantă fiind aceea a stabilirii voinţei auctoriale. Ediţiile de până acum – peste 25 – nu seamănă una cu alta, T. Maiorescu însuşi oscilând între diferite variante şi semne de punctuaţie în cele 11 ediţii pe care le-a girat. 

După ani lungi de cercetare, concluzia noastră este că trebuie găsită sau stabilită o măsură fermă a lucrurilor. Vom aduce, pentru aceasta, argumente care vor arăta cum sensul unor versuri eminesciene binecunoscute devine altul în funcţie de modalităţile în care este stabilită punctuaţia sau adoptând diferite lecţiuni ale lexicului. Vrem să restabilim textul eminescian genuin, cum a fost gândit şi aşternut el pe hârtie de către poet, în coordonatele scrisului pe care le-a avut la îndemână şi pe care le-a folosit.”

Comentați via Facebook

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.