Știri: Moda românească în Primul Război Mondial (21 – 28 noiembrie 2018, București)

401
moda romaneasca primul razboi mondial

Pentru a marca unul dintre cele mai importante evenimente din istoriei României, Asociaţia Kinofest propune o expoziție inedită, un studiu despre felul în care a fost influențată moda de către prima conflagrație mondială, despre schimbarile sociale care s-au petrecut în perioada respectivă, și felul în care vestimentația a reflectat aceste schimbări. Cercetarea se referă la veșmântul urban, având și o parte dedicată straiului tradițional. Expoziția va prezenta haine urbane feminine și bărbătești, haine tradiționale, accesorii, fotografii. Vizitatorii vor primi broșura expoziției (distribuită gratuit).

Primul Război Mondial a reprezentat un moment de cotitură în viaţa socială a oamenilor şi factor de primă importanţă în schimbarea modei civile din perioada 1914 – 1919. Acţiunile beligerante, economia de război (cu raționalizările și rechizițiile sale), propaganda patriotică, o viață mai activă a femeilor – toate au dus la multe schimbări în felul cum se îmbrăcau oamenii. Uniformele militare au fost o influență constantă asupra vesmintelor civililor, nevoia de confort a dus la forme mai lejere, la stiluri mai puțin formale, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Femeile au participat activ la efortul de război, fiind prezente importante, prin angajarea în economie și industrie (în locul bărbaților plecați pe front), prin munca de asistente medicale voluntare sau prin organizarea logistică din spatele frontului. Acest fapt a accentuat emanciparea lor și a dus la schimbări curajoase în modă: scurtarea fustei, purtarea costumului taior (de influență masculină), abandonarea corsetului rigid – deci o schimbare a siluetei și a idealului de frumusete. Unele femei au purtat chiar pantaloni și părul tuns scurt. Sobrietatea hainelor feminine (cu forme androgine și cromatică mohorâtă) a fost compensată de pălării îndrăznețe și fanteziste, foarte diverse. Fenomen deosebit de complex, moda românească din timpul Primului Război Mondial prezintă, pentru prima dată în istorie, concepțiile moderne ale hainelor, principii valabile și astăzi: funcționalitate, libertate de mișcare, ornamentație redusă, design inteligent, eficiență economică. Putem afirma deci că una dintre cuceririle Marelui Război a fost şi confortul veșmintelor, și că el, războiul, a deschis larg porțile modei, către modernitate.

Vă invităm la Muzeul Micul Paris, pe strada Lipscani nr 41.
Expoziția este deschisă între 21-28 noiembrie 2018. Intrarea este liberă.
Conferința va avea loc joi, 22 noiembrie, la ora 18.00.

La finalul expoziţiei, se va crea un site pe care vor fi expuse documentele şi obiectele, expoziţia devenind astfel accesibilă nelimitat, ca timp şi spaţiu.

Materialele prezentate în această expoziţie fac parte din colecţiile particulare ale lui Valentin Partenie, Raluca Partenie și Iulia Gorneanu.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.