Miercuri, 15 februarie 2017, ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român din Tel Aviv (Sderot Sha’ul HaMelech 8, Tel Aviv-Yafo, 64733) va avea loc conferința Teatrul lui Goldfaden, de la tradiția românească la cea americană susținută de regizorul român Alexander Hausvater. Limba evenimenutlui va fi ivrit, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Conferința se dorește o analiză a producțiilor teatrale ale pieselor semnate de Abraham Goldfaden (fondatorul teatrului în limba idiș), din perspectiva unei personalități din domeniul teatrului. În cadrul prezentării sale, regizorul Alexander Hausvater va oferi publicului o interpretare inedită asupra operelor dramatice ale lui Goldfaden, revelând anumite particularități ale jocului actoricesc și ale receptării textului regăsite în producțiile analizate și recurente în piesele dramaturgului.
În perioada 19 ianuarie-23 martie 2017, Alexander Hausvater este prezent în Israel pentru a regiza producția spectacolului în limba idiș 2 Kuni Leml, adaptare după piesa Kuni Leml de Abraham Goldfaden, la Teatrul Yiddishpiel din Tel Aviv.
Alexander Hausvater a regizat peste 200 de spectacole de teatru, musical, operă şi dans. A lucrat în peste 30 de ţări şi producţiile lui au ajuns în întreaga lume. Regizor canadian de origine română, născut la București, acesta a emigrat în copilărie în Israel. A studiat teatrul în Israel și în Canada. S-a stabilit în Canada de unde a revenit în România pentru a pune în scenă piese de teatru, după 1990. A montat numeroase spectacole în toată lumea. În România a regizat câteva zeci de piese și adaptări între care cele mai cunoscute sunt …Au pus cătuşe florilor după Fernando Arrabal, La Ţigănci după Mircea Eliade, textele fiind adaptate de poetul Cristian Popescu, Teibele şi Demonul eidupă Isaac Bashevis Singer, Magister Machiavelli după Niccolò di Bernardo dei Machiavelli, text realizat de Horia Gârbea, Cymbeline după William Shakespeare.
În octombrie 2016, regizorul Alexander Hausvater a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de ”înaltă apreciere pentru întreaga activitate regizorală, pentru contribuția remarcabilă la promovarea culturii și imaginii României în lume, pentru deosebita activitate pedagogică, pregătind cu exigență și în același timp cu multă căldură umană generații de regizori”.
Evenimentul se desfășoară cu sprijinul AMIR – Organizația Unitară a Evreilor Originari din România în Israel.