Știri: „Creatorul de teatru”, un spectacol de neratat, în interpretarea lui Marcel Iureș (21–25 octombrie 2022, București)

44

În 21 şi 25 octombrie 2022, de la ora 20.00, vă invităm, în arena Sălii Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, la premiera spectacolului Creatorul de teatru, piesa unuia dintre cei mai importanți dramaturgi austrieci contemporani, Thomas Bernhard, în regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș în rolul principal.

Autor a unsprezece romane și a peste douăzeci de piese de teatru, Thomas Bernhard (1931–1989) are o reputație binemeritată de a fi cel mai controversat autor postbelic al țării, asociat, totodată, marii „constelații austriece” a scriitorilor Hofmannstahl, Kafka, Musil și Broch.

Piesa sa Creatorul de teatru, imn paradoxal închinat artei teatrale, plin de furie, agresivitate, deziluzie, dar și de umor negru, propune și o privire caustică asupra vieților noastre meschine și tragicomice.

„Bruscon, făcătorul de teatru – cum e numit în titlul original al piesei – este un artist genial care se face de râs continuu din pricina ego-ului umflat până la ridicol. Istoria teatrului și a culturii în general e plină de asemenea exemplare”, afirmă Alexandru Dabija.

În noul spectacol de la TNB, Marcel Iureş reia una dintre creaţiile sale actoriceşti de referinţă, dând viață personajului Bruscon, splendid bufon în căutarea absolutului în artă, într-un cvasi-monolog caustic și absurd.

Actor, autor și regizor megaloman, mizantrop, ipohondru, nihilist și intempestiv, Bruscon izbucnește în tirade îndreptate împotriva mediocrității țării sale, vociferează despre orice, de la politică la societate și teatru.

Îi sunt parteneri Alexandru Bindea, Ana Ciontea, Alexandra Sălceanu, Lucian Iftime, Afrodita Androne și Victoria Dicu, sub bagheta unui regizor cu o imaginație de excepție și o surprinzătoare capacitate de a se reinventa cu fiecare nouă punere în scenă, Alexandru Dabija. Scenografia spectacolului este semnată de arh. Gabi Albu.

Următoarele reprezentaţii vor avea loc pe 3 şi 18 noiembrie 2022, de la ora 19.00.

Comunicat al Teatrului Național din București

Arhiva Teatrul Național din București 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.