Știri: De la muzica secolului al XVIII-lea la creația contemporană (5 septembrie 2019, București)

63
festivalul-international-george-enescu-2019

logo festival enescu 2019 site leviathan.roPatru concerte cu profil diferit, de la muzica secolului al XVIII-lea la creația contemporană, se află în programul de joi, 5 septembrie 2019 al Festivalului Internațional ”George Enescu”.

În seria ”Muzica secolului XXI”, la Sala Radio, de la ora 15.00, Lera Auerbach se va afla pupitrul Orchestrei Filarmonicii ”Transilvania” din Cluj-Napoca dirijând trei lucrări proprii: Serenade for a melancholic sea” pentru trio cu pian și orchestră de cameră (cu concursul Boulanger Trio); Mozart-Auerbach Zweifacher Traum (Vis dublu) pentru vioară, pian și orchestră de cameră  (Karla Haltenwanger, pian, Birgit Erz, vioară (membre ale Trioului Boulanger); Simfonia I.

La Ateneul Român continuă seria ”Recitaluri și concerte camerale”. De la ora 16.30, vom asculta Orchestra de Cameră ”Pelléas”, dirijată de Benjamin Levy. Solistă: Tasmin Little, vioară. Program: Debussy, Sarabandă (orchestrație de Maurice Ravel); Enescu, Sonata a III-a pentru pian și vioară,” în caracter popular românesc”  (ar. orchestral de Valentin Doni); Ravel, ”Tzigane”, Chabrier, Bourrée Fantasque (orch. de Thibaud Perrine), Bizet, Simfonia în Do.

Al doilea concert al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin, dirijată de Vladimir Jurowski, directorul artistic al festivalului, este programat la ora 19.30 la Sala Palatului. Solistă: Julia Fischer. Participă Corul Filarmonicii ”George Enescu” din București, dirijor: Iosif Ion Prunner, Corul de Copii al Radiodifuziunii Române, dirijor: Răzvan Rădos. Vom asculta: Georg Katzer, ”Discorso” pentru orchestră; Brahms, Concertul în Re major pentru vioară și orchestră, op. 77; Enescu, Simfonia a III-a în Do major, op. 21.

Concertul va fi transmis în direct pe site-ul festivalului, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

La ora 22.30, la Ateneul Român, ”Concertele de miezul nopții”: ansamblul ”Europa Galante”, dirijat de Fabio Biondi va prezenta, în concert, opera în trei acte Silla” de Händel (Londra, 1713; libret de Giacomo Rossi). Distribuția: Soliști: Silvia Beltrami, Claudio (mezzosoprană), Sonia Prina, Silla (contralto), Sunhae Im, Metella (soprană), Vivica Genaux, Lepido (mezzosoprană), Roberta  Invernizzi, Flavia (soprană), Francesca Lombardi Mazzulli, Celia (soprană), Nicolò Donini,  Il Dio (bas).

Concertul va fi transmis în direct pe site-ul festivalului, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Joi, 5 septembrie la ora 14.00 veți putea urmări la Trinitas TV selecțiuni din recitalul mezzosopranei Joyuce DiDonato, acompaniată la pian de David Zobel (2 septembrie, Ateneul Român).

***

Vladimir Jurowski
Vladimir Jurowski

Vladimir Jurowski este unul dintre cei mai apreciați dirijori contemporani pentru abilitatea sa muzicală excepțională și abordarea artistică permanent îndrăzneață. Este dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice Radio din Berlin (RSB) începând cu luna septembrie 2017. S-a născut la Moscova, unde și-a început studiile muzical la Conservator. În 1990, s-a mutat împreună cu familia în Germania, unde și-a finalizat studiile la Colegiile de Muzică din Dresda și Berlin. Debutul său internațional a avut loc la Festivalul Wexford, precum și la Royal Opera House Covent Garden în 1995.

Vladimir Jurowski a fost numit dirijor principal invitat al London Philharmonic Orchestra în 2003, devenind dirijorul său principal în 2007. Mai mult, este director artistic al Orchestrei Academice de Stat ”Evgheni Svetlanov” din Rusia, artist principal al Orchestra of the Age of Enlightenment și consilier artistic al ”Ensemble Unitedberlin”. În 2015 a fost numit director artistic al Festivalului ”George Enescu” din București. În martie 2018 a anunțat că urmează să ocupe funcția de Generalmusikdirektor al Operei Bavareze de Stat începând cu stagiunea 2021 – 2022. În trecut, a ocupat funcții precum cea de prim capelmaistru al Operei Comice din Berlin (1997 – 2000) și director muzical al Glyndebourne Festival Opera (2011 – 2013). În martie 2016 a obținut titlul de Doctor honoris causa la Royal College of Music în Londra.

Vladimir Jurowski dirijează orchestre de top din Europa și America de Nord, dintre care amintim Dresdner Staatskapelle, Gewandhaus Orchestra Leipzig, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, orchestrele din Boston, Cleveland și Philadelphia, New York Philharmonic, precum și orchestrele filarmonice din Berlin și Viena. De asemenea, participă regulat la festivaluri internaționale precum BBC Proms și este invitat de mari teatre lirice ale lumii, începând cu anul 1995: Metropolitan Opera New York, Opera Națională Galeză, La Scala din Milano, Teatrul Bolșoi și Semperoper Dresden.

A revenit la Glyndebourne Opera în 2017 pentru premiera mondială a spectacolului ”Hamlet” de Brett Dean și la scurt timp după aceea a debutat la Festivalul de la Salzburg cu ”Wozzeck” de Alban Berg. În 2018 a dirijat producții noi ale spectacolelor ”Boris Godunov” de Modest Musorgski la Opera Națională din Paris și ”Die Gezeichneten” de Franz Schreker la Opera din Zürich.

Discografia sa vastă, frecvent premiată, include acum trei înregistrări cu RSB pentru PENTATONE, dirijând lucrări de Schnittke, Mahler, Strauss, Hindemith și Britten.

Lera Auerbach
Lera Auerbach. Sursa foto: site-ul Festivalului ”Enescu”

Compozitoarea, dirijoarea și pianista de concert ruso-americană Lera Auerbach este una dintre cele mai captivante creatoare la ora actuală. Stilul inteligent și emoțional al lui Auerbach a făcut-o cunoscută publicului din toată lumea. A fost prezentă pe cele mai apreciate scene ale lumii, dintre care amintim New York Lincoln Center, Kennedy Center din Washington DC., Teatrul Stanislavski din Moscova, Teatrul de Stat din Hamburg, Semperoper din Dresda și Musikverein Viena, printre multe altele. A colaborat cu mulți dintre marii artiști, inclusiv coregrafii John Neumeier, Aszure Barton, Goyo Montero, Reginaldo Oliveira, Terence Kohler, Sol León, Paul Lightfoot și Tim Plegge; violoniștii Gidon Kremer, Leonidas Kavakos, Daniel Hope, Hilary Hahn, Vadim Gluzman, Vadim Repin, Julian Rachlin, Nadja Salerno-Sonnenberg și Dmitry Sitkovetsky; violista Kim Kashkashian; violonceliștii Alisa Weilerstein, Gautier Capuçon, Alban Gerhardt, David Finckel, Joshua Roman, Clive Greensmith, David Geringas, Ani Aznavoorian și Narek Hakhnazaryan; precum și ansambluri camerale dintre care amintim cvartetele de coarde Artemis, Borromeo, Tokyo și Ying și Chamber Music Society of Lincoln Center, dar și cu dirijorii Charles Dutoit, Christoph Eschenbach, Andris Nelsons, Vladimir Jurowski, Vladimir Fedoseyev, Alan Gilbert, Neeme Järvi, Vladimir Spivakov, Osmo Vänskä, Andrey Boreyko și mulți alții.

Auerbach este la fel de prolifică și în literatură și artele vizuale. A publicat trei volume de poezie în limba rusă și o primă carte în limba engleză, ”Excess of Being”. Lucrările sale de artă plastică sunt expuse deseori în galerii din lumea întreagă.

Auerbach a crescut în orașul rus Celeabinsk, la granița cu Siberia. A absolvit studiile de licență și de masterat la Școala Juilliard și are o diplomă postuniversitară de pian de la Universitatea din Hanovra. Lucrările sale sunt publicate exclusiv de Internationale Musikverlage Hans Sikorski. Înregistrările sale sunt disponibile la Deutsche Grammophon, Nonesuch, BIS, Cedille și alte case de discuri.

Antonio Vivaldi, Concertul nr. 9 în Fa major pentru vioară și orchestră, RV 284, din ciclul ”La Stravaganza”, Europa Galante, solist și dirijor: Fabio Biondi

leviathan partener media festivalul-international-george-enescu-2019

Asociația Culturală Leviathan, editor al site-ului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale ”Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional ”George Enescu”. Pe acest site vom publica detalii despre programul fiecărei zile a festivalului, despre muzicienii invitați, comentarii, fotografii, cronici, articole de sinteză.

logo_leviathan_rosu-2Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Vezi și: revista trimestrială ”Leviathan”, anul I, nr. 1, octombrie –decembrie 2018 și anul II, nr. 3, iulie – septembrie 2019, click aici.

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.