Știri: Debutul primei etape a campaniei naționale ”Informare acasă! Siguranță în lume!”

336
ministerul-pentru-romanii-de-pretutindeni

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a dat azi,  joi, 10 mai 2018, startul primei etape a campaniei naționale ”Informare acasă! Siguranță în lume!”, în prezența oficialilor din ministerele și instituțiile partenere în acest proiect și cu participarea a aproape 300 de elevi și studenți.

Evenimentul s-a adresat tinerilor din municipiul București și județul Ilfov și s-a derulat în Aula Magna ”Nicolae Constantinescu” din cadrul Facultății de Horticultură, campusul Universității de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.

În deschiderea activității, secretarul de stat Lilla Debelka s-a referit la importanța pe care tinerii care își propun să plece la studii în afara țării trebuie să o acorde informării prealabile.

”Oportunitatea de a studia peste hotare este un avantaj extraordinar iar voi, tinerii români, faceți cinste țării oriunde alegeți să continuați studiile începute acasă. Este esențial ca atunci când căutați o universitate, o bursă, un program de studii să aflați în detaliu la ce riscuri vă puteți expune, ce drepturi și obligații vă revin în statul respectiv și cum să evitați să deveniți victime ale abuzurilor de orice fel. Informația vă face mai pregătiți, mai puternici”, a subliniat Lilla Debelka.

Totodată, secretarul de stat Veaceslav Șaramet le-a recomandat celor prezenți să transmită, la rândul lor, informațiile primite și să se sprijine reciproc în demersuri care țin de șederea lor în alte state.

”Suntem la cea de-a doua ediție a campaniei, una la nivel național. Cu toții știm că un cetățean informat este un cetățean puternic, de aceea e important ca informațiile și mesajele pe care le vedem astăzi împreună, aici, să le transmitem mai departe, noi, cei prezenți în sală”, a spus secretarul Veaceslav Șaramet.

La eveniment au participat: Lilla Debelka, secretar de stat, MRP; Veaceslav Șaramet, secretar de stat, MRP; Remus Munteanu, secretar de Stat, Ministerul Tineretului și Sportului; Paula Pârvănescu, secretar de stat, Ministerul pentru Mediul de Afaceri; Anca Urda, SGA, Ministerul Educației Naționale; Petru Blenariu, director ANOFM; Nicolae Bratu Dantes, inspector general de stat, Inspecția Muncii; Marius Burcea, șef serviciu prevenire; Asoltanei Georgiana, reprezentant Centrul Regional București; Ghiţuleasa Ciprian, comisar-șef, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane; Ioana Udriște, expert Direcția Consulară, Ministerul Afacerilor Externe; Adelina Brad, director Strategie, Politici Publice și Cooperare, MRP. Au mai fost prezenți fostul ministru al Educației Naționale, senatorul Ecaterina Andronescu și deputatul Matei Dobrovie. Campania ”Informare acasă! Siguranță în lume!” își propune informarea cetățenilor români asupra riscurilor la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara granițelor României.

Proiectul se va derula în două etape, prima în lunile mai–iunie 2018, destinată tinerilor, iar a doua în perioada septembrie-octombrie, destinată persoanelor adulte și se va desfășura la nivelul celor 41 de județe ale României.

Comunicat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.