Știri: Dinastia de Hohenzollern în România, 1866–1947 (7 iunie 2017, Berlin)

1180
Dinastia de Hohenzollern în România

La Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu” din Berlin (Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin), miercuri, 7 iunie 2017, între orele 17.30–20.30, va avea loc o conferință dedicată Dinastiei de Hohenzollern în România (1866–1947) la zece ani de la intrarea țării in Uniunea Europeană.

În urmă cu șaptezeci de ani, Regele Mihai I a fost forțat de către conducătorii comuniști să abdice. Astfel a luat sfârșit monarhia ereditară românească, fondată în anul 1866 prin Karl von Hohenzollern, din 1881 Regele Carol I, într-un principat aflat încă sub suzeranitate otomană. Prin preluarea tronului românesc de către un prinț din sudul Germaniei, România a beneficiat în mai multe moduri de legăturile rețelei monarhice europene. Monarhia a trebuit să găsească un echilibru între integrarea țării în Occident și consolidarea, concomitent, a identității naționale. Cei patru regi ai României au îndeplinit această sarcină în mod diferit. La zece ani de la intrarea țării in Uniunea Europeană, patru experți răspund la întrebarea cum a influențat sistemul puterilor europene ale secolului al XIX-lea România și dacă această influență continuă să se exercite asupra relațiilor istorice româno-germane.

Regele Carol I
Regele Carol I

Program:

17.30–17.40: Mesaje de salut

Claudiu Florian, director adjunct al Institutului Cultural Român din Berlin

Dr. Gerhard Köpernik, președinte al Societății Germano-Române Berlin

Dr. Harald Roth, director al Forumului Cultural German pentru Europa de Est, Postdam

17.40–18.40: Referate

Dr. Gerald Volkmer (Oldenburg): Familia Regală și România 1866–1918. Occidentul la Curtea din București – Integrarea Europeană prin rețele dinastice

Dr. Edda Binder-Iijima (Göttingen): Familia Regală și România 1918–1947. Crize dinastice și politice între democrație și autoritarism.

Dr. Anneli Ute Gabanyi (Berlin): Familia Regală și România 1947–2017. Desființarea monarhiei – noul rol al Casei Regale

18.40–19.00: Pauză

19.00–19.30: Referat cu proiecție de diapozitive

Dr. Silvia Irina Zimmermann (Mannheim): Să dăm României o față. Reginele Elisabeta și Maria ca ambasadoare ale Familiei Regale

19.30–20.30: Discuții cu referenți

Edda Binder-Iijima este istoric la Universitatea Heidelberg. Studii de istorie, slavistică, română şi japoneză la Universitățile Göttingen, București şi Münster. În perioada 2004– 2011 a fost cadru didactic universitar la Universităţile Leipzig şi Heidelberg, în domeniul istoriei şi culturii române. Este autoare şi co-autoare a numeroase volume şi studii pe teme de istorie a României, între care: ”Die Hohenzollern in Rumänen 1866-1947. Eine monarchische Herrschaftsordnung im europäischen Kontext” (”Hohenzollern în România 1866–1947, o ordine monarhică în context european”, 2010), „Gedächtnis der Literatur. Erinnerungskulturen in den südosteuropäischen Ländern nach 1989” (”Memoria Literaturii: Culturi ale memoriei în țările sud-est-europene după 1989”, 2010).

Regele Ferdinand și Regina Maria
Regele Ferdinand și Regina Maria

Dr. Anneli Ute Gabanyi, născută în București, a studiat engleza, romanistica și științe politice, cercetătoare și coordonatoare a departamentului românesc al Institutului de cercetare la Radio Europa Liberă din München, cercetător la Institutul Sud-Est din München și la Fundația Știință și Politică din Berlin; numeroase publicații cu privire la trecutul și prezentul României și al Republicii Moldova, membru al Consiliului Regal.

Gerald Volkmer – doctor în filozofie și în drept, este specialist în istoria Europei de Est și totodată istoric al Dreptului, cu predilecție pentru spațiul carpato-danubian. A fost conducător științific al Institutului Transilvania din cadrul Universității Heidelberg, ulterior colaborator științific și director adjunct al Institutului pentru Istorie și Cultură Sud-Est-Europeană din cadrul Universității din München. Din anul 2013 este director adjunct al Institutului Federal pentru Cultură și Istorie al Germanilor din Europa de Est, în cadrul Universității Oldenburg.

Dr. Silvia Irina Zimmermann, născută la Sibiu, a studiat literatura, limba engleză, istoria artei și sociologie; traducătoare, inițiatoare, co-fondatoare și conducătoare a Centrului de Cercetare ”Carmen Sylva” al Arhivei Princiare Wiedisch; numeroase publicații despre personalitatea și importanța primei regine a României, Regina Elisabeta, co-editoare a seriei literare Centrul de Cercetare Carmen Sylva.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.