Știri: Dirijorul ceh Jiří Bělohlávek a încetat din viață (31 mai 2017)

717
Jiří Bělohlávek dirijor

rubrica corespondenta leviathan,ro logoPurtătorul de cuvânt al Filarmonicii Cehe, Luděk Březina, a anunţat trista veste că Jiří Bělohlávek, cunoscutul dirijor ceh, a trecut în nefiinţă miercuri, 31 mai 2017, la vârsta de 71 de ani, după o îndelungată suferință.

În anul 1968 a concertat la Filarmonica Cehă celebrul dirijor român Sergiu Celibidache, care a organizat un curs de măiestrie pentru studenți, la care a participat şi Jiří Bělohlávek. La încheierea cursului, maestrul Celibidache l-a invitat pe Jiří Bělohlávek să studieze la Stockholm, unde era dirijorul șef al Orchestrei Radio. În 1970 Jiří Bělohlávek a câștigat concursul republican al tinerilor dirijori, iar în 1971 a devenit finalist al prestigiosului concurs de dirijat ”Herbert von Karajan”.

Directorul Festivalului ”Pražské jaro” (”Primăvara de la Praga”), Roman Bělor a început conferinţa de presă de joi, 1 iunie, la încheierea Festivalului, printr-un minut de reculegere în memoria lui Bělohlávek. ”Este în primul rând meritul lui faptul că Filarmonica Cehă a obţinut numeroase succese de excepţie în ultimii cinci, recăpătându-şi poziţia respectabilă acasă şi în străinătate, devenind o adevărată orchestră naţională și concertând din nou pe podiumul celor mai prestigiopase săli de concert. Nu numai Filarmonica Cehă, ci întreaga ţară pierde, prin plecarea lui Jiří Bělohlávek, o personalitate cu excepţionale calităţi artistice.” – Roman Bělor.

Jiří Bělohlávek
Jiří Bělohlávek

Bělohlávek s-a născut la Praga în anul 1946. Era pasionat de muzică de la o vârstă fragedă. La 4 ani a început să înveţe pianul cu tatăl său. La 12 ani a început să studieze violoncelul cu Karel Pravoslav Sádlo. A absolvit Conservatorul cu două specializări: violoncel şi dirijat. În perioada studiilor a preluat conducerea ansamblului cameral de coarde Orchestra Puellarum Pragensis, cu care a concertat şi în străinătate.

În anul 1972 Bělohlávek a fost numit dirijor al Filarmonicii de Stat din Brno,  primul angajament profesional, care a durat până în anul 1978, după ce devenise, în 1977 dirijorul şef al Orchestrei Simfonice a Pragăi, FOK. Cu ambele a făcut turnee de mare succes în străinătate. În cei treisprezece ani de activare la FOK (1977–1990) a colaborat cu Václav Neumann ca dirijor asistent şi ulterior ca dirijor permanent al Filarmonicii Cehe (din anul 1981).

În anul 1979 Václav Neumann l-a prezentat Operei Comice din Berlin, unde a pregătit spectacolul Misterul” de Bedřich Smetana. A urmat, la Opera berlineză, Cariera unui libertin” de Stravinski.

O mare provocare a constituit-o pentru Bělohlávek fondarea Filarmonicii de Cameră la Praga în anul 1994. În 1995 Jiří Bělohlávek a început colobararea cu BBC Symphony Orchestra, fiind principalul dirijor oaspete până în anul 2000. În 2006 a fost numit dirijor șef al acesteia. În perioada angajamentului, a dirijat de trei ori (în anii 2007, 2010 şi 2012) concertul final al Festivalului BBC Proms – Last Night of the Proms, fiind primul artist dintr-o ţară  neanglofonă căruia i s-a acordat această sarcină prestigioasă. Pentru serviciile aduse în Marea Britanie, a fost numit Comandor al Ordinului Imperiului Britanic.

Cu orchestra BBC, la care a rămas dirijor de onoare şef, a interpretat multe lucrări de compozitori cehi, ale căror înregistrări sunt apreciate de critică.

A reuşit să câştige publicul şi pentru lucrări mai puţin cunoscute ale lui Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Bedřich Smetana şi Josef Suk. A iniţiat, de asemenea, concursul de compoziţie al Filarmonicii cehe, lucrarea premiată prezentând-o la concertul cu abonament din octombrie 2015 la Rudolfinum.

Discografia lui Jiří Bělohlávek este extrem de amplă. După Herbert von Karajan, este primul dirijor care a primit prestigiosul premiu al revistei Gramophone pentru înregistrări cu orchestra doi ani la rând.

Întoarcerea lui Jiří Bělohlávek pe postul de dirijor șef al Filarmonicii Cehe în anul 2012 a a însemnat un adevărat eveniment în viața muzicală cehă.

Lidia Našincová

Corespondență din Praga

Antonín Dvořák, Simfonia nr. 7 în re minor, op. 70. 1. Allegro maestoso, 2.
Poco adagio, 3. Scherzo: Vivace – Poco meno mosso, 4. Finale: Allegro. Prague Symphony Orchestra, dirijor: Jiří Bělohlávek

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.