Știri: Două lungmetraje românești vor fi proiectate în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Haifa (23 – 30 septembrie 2018)

293
Un pas in urma serafimilor - Haifa

logo rubrica imago leviathan.roFilmele româneşti Un pas în urma serafimilor”, regia Daniel Sandu (România, 2018) și Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”regia Radu Jude (România, 2018) vor fi prezentate, în premieră, în cadrul competiției oficiale a Festivalul Internaţional de Film de la Haifa. De asemenea, Daniel Sandu și producătoarea celor două lungmetraje, Ada Solomon vor participa la sesiunile de Q&A de după proiecții în perioada 23 – 24 septembrie 2018.

”Un pas în urma serafimilor” (2018, 147 minute, subtitrare în limbile engleză și ebraică). Regia și scenariul: Daniel Sandu. Distribuție: Ștefan Iancu, Vlad Ivanov, Ali Amir, Alfred Wegeman, Ștefan Mihai, Niko Becker, Ilie Dumitrescu Jr., Cristian Bota, Marian Popescu, Radu Botar. Filmul a fost laureat cu peste opt distincții la ediția din 2018 a Galei Premiilor Gopo.

Sinopsis: Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot, este prins în lupta pentru putere dintre un profesor laic, viclean și corupt și un preot incoruptibil, dar abuziv, alături de trei dintre colegii săi. Elevii învață că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar.

Duminică, 23 septembrie, ora 21.00, Muzeul de Artă Japoneză Tikotin, proiecție în prezența regizorului Daniel Sandu

Duminică, 30 septembrie, ora 17.00, Centrul Kriger

Bilete se pot achizițion via *9300 sau online: https://www.haifaff.co.il/eng/Films/4567/One_Step_behind_the_Seraphim

”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018, 140 minute, subtitrare în limbile engleză și ebraică). Regia: Radu Jude. Distribuția: Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ. Filmul a fost laureat cu premiul ”Label Europa Cinemas” la ediția din acest an a Festivalului Internațional de la Karlovy Vary.

Sinopsis: Filmul este povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

”Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deși nu este o invitație la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, așa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, declară Radu Jude.

Luni, 24 septembrie, ora 19.15, Sala Rapaport, proiecție în prezența producătoarei Ada Solomon

Joi, 27 septembrie, ora 16:30, Centrul Kriger

Festivalul Internaţional de Film de la Haifa are loc în fiecare an, timp de opt zile, în timpul sărbătorii iudaice a Sukkot-ului (sărbătoarea corturilor). Proiecţiile au loc în şapte spaţii culturale din Haifa: Auditorium-ul, Cinemateca din Haifa, sala Rappaport, Cinema Panorama, Muzeul de Artă Japoneză Tikotin, Centrul Cultural Krieger, Casa ”Hecht” şi spaţii în aer liber.

Festivalul a fost inaugurat în 1983, fiind prima manifestare de acest fel din Israel şi atrăgând de atunci, de fiecare dată, o largă audienţă de cinefili şi profesionişti media din Israel şi străinătate. Sunt prezentate în medie 150 de filme, în premieră, cu un total de aproape 250 de proiecţii: lungmetraje, documentare, filme de animaţie, scurtmetraje, retrospective şi tributes. Echipa de conducere a Festivalului este compusă din profesionişti de film, oameni de cultură şi personalităţi publice, şi se desfăşoară sub patronajul şi cu sprijinul Primăriei din Haifa, al Ministerului Educaţiei, Ştiinţei şi Sportului – Consiliul Israelian de Film, Uniunii Europene.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.