Știri: Evenimente organizate de Biblioteca Metropolitană Bucureşti cu ocazia Zilei Culturii Naționale (15–16 ianuarie 2020)

106
BMB 15 ianuarie 2020

”Vorbind despre Eminescu, vorbim implicit despre performanțele spiritualității românești”
Acad. Eugen Simion

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) va desfășura, în perioada 15-16 ianuarie, cu prilejul Zilei Culturii Naționale și a datei de naștere a poetului Mihai Eminescu, o serie de manifestări cultural-festive.

Specificul cultural al unui popor reprezintă emblema identității sale profunde, spirituale, ceea ce presupune continuitatea unui patrimoniu de tradiții și obiceiuri, dar și deschiderea spre alte culturi naționale. Creația eminesciană este expresia străduinței continue de a da românilor o limbă și o cultură universală.

Programul Bibliotecii Metropolitane București reunește ateliere, cluburi de lectură, expoziții, sesiuni de informare ce vor avea loc atât la Sediul central ”Mihail Sadoveanu”, cât și în mai multe filiale din rețeaua BMB.

Biblioteca ”Lucian Blaga” va organiza miercuri, 15 ianuarie, de la ora 10.00, un atelier intitulat Mihai Eminescu – poet național și universal, care va cuprinde un recital de poezie şi expoziţie de carte, organizate cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.

Biblioteca ”Liviu Rebreanu”, în cadrul clubului de lectură ”Ziua Culturii Naţionale”, începând cu ora 9.00, va susține prezentarea activității literare a poetului Mihai Eminescu, precum și discuții legate de versificație (prozodie), poezie populară. De asemenea, va pune în valoare documentele aflate în colecţia filialei din opera poetului.

Pentru cei mici, Biblioteca ”Cezar Petrescu” va organiza, începând cu ora 10.00, clubul de lectură Parte de carte. Luceafărul poeziei românești , care va cuprinde un recital de poezie.

Lectură, recitări de poezii, informaţii şi date despre poet vor avea loc în cadrul clubului de lectură „Zi aniversară eminesciană”, de la ora 14.00, la Biblioteca ”Alexaqndru Macedonski”.

Un eveniment dedicat Zilei Culturii Naţionale şi poetului Mihai Eminescu, va organiza și Biblioteca ”Petre Ispirescu”, începând cu ora 14.00, care va cuprinde o expoziţie cu publicaţii din opera poetului şi o activitate de lectură publică.

Pentru cei mari, Biblioteca ”Gheorghe Șincai” va sărbători de la ora 9.00 Ziua Culturii Naționale, respectiv 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu printr-o expoziție de carte.

Biblioteca ”Nicolae Labiș” va organiza, începând cu ora 9.00, o expoziţie tematică dedicată adolescenților (cărţi, imagini, articole despre Mihai Eminescu).

De la ora 9.00, Biblioteca ”B. P. Hasdeu” va pune la dispoziţia utilizatorilor săi toate operele deţinute în colecţia sa, într-o expoziţie dedicată marelui poet.

Prin expoziții de carte despre viața și opera poetului național vor fi sărbătorite Ziua Culturii Naţionale și Ziua poetului Mihai Eminescu în filialele: Biblioteca ”Nichita Stănescu”, Biblioteca ”George Topîrceanu” (începând cu ora 10.00), Biblioteca ”Otilia Cazimir” (ora 12.00), Biblioteca ”Mihai Eminescu” (începând cu ora 12.00) și Biblioteca ”Nicolae Bălcescu”, care va organiza pentru preadolescenți și sesiuni de informare care vor cuprinde discuţii despre poetul naţional al românilor.

Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită și în data de 16 ianuarie, în cadrul Operei la bibliotecă, la Sediul Central – Mihail Sadoveanu, începând cu ora 17.30, prin recitaluri de poezie din lirica eminesciană și muzică din componistica românească.

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.