Știri: Evrei români în literatura israeliană (6 iunie 2019, Tel Aviv)

100
Moshe Granot
Moshe Granot

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă seria de evenimente organizate în limba ebraică și destinate descendenților evreilor originari din România – generațiile a II-a și a III-a, cu un nou eveniment din cadrul ”Cafenelei Românești”, ce-l va avea ca invitat pe scriitorul de origine română Moshe Granot, membru al Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Ebraică și a cărui vastă operă conține 7 cărți de proză cu subiectul evreimii din România.

Evenimentul, în limba ebraică, va fi realizat în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Ebraică și cu grupul ”Shorashim Romanim – Rădăcini românești” și va avea loc la sediul ICR Tel Aviv, joi, 6 iunie 2019, de la ora 18.00.

Moshe Granot, născut în România, a venit în Israel la vârsta de 12 ani, împreună cu părinții săi. Cu un doctorat în literatură ebraică, este autor a zeci de povestiri și articole, precum și a mai mult de 50 de cărți de ficțiune și non ficțiune, fiind cunoscut publicului israelian mulțumită cărților pentru copii și tineri (”young adults”), dar și datorită manualelor de pedagogie, rezultate în urma anilor în care a lucrat ca inspector școlar. Câteva dintre povestirile sale pentru copii au stat la baza unui serial radiofonic. În 2013 a devenit editor șef al revistei ”Moznaim”, apărută sub auspiciile Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Ebraică. De asemenea, a contribuit, în calitate de editor, la apariția ”Lexiconului scriitorilor israelieni” și a ”Lexiconului istoric al scriitorilor evrei”. Împreună cu poetul Shaul Carmel, a tradus în ebraică o antologie de poezii ale Anei Blandiana.

Evenimentul din 6 iunie va consta într-un dialog cu Dr. Leah Tsivoni, editoare și scriitoare, la rândul ei membră a Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Ebraică, în care va discuta despre cum se reflectă subiectul evreimii românești în cărțile sale și cum elementele de autobiografie din acestea constituie o punte de legătură cu restul originarilor români care, într-o anumită măsură, pot rememora circumstanțele sosirii și acomodării în Israel. Evreii români constituie subiectul a 7 dintre cărțile sale, adresându-se atât unui public tânăr – cum a fost cazul în cărțile ”Vreau să fiu ca ceilalți” (Ed. Keter, 1986) și ”Palatul înghețat” (Dani Sfarim, 2010) – dar și unui public adult, precum în cazul cărților ”Al doilea amant al rabiniței” (Editura Tamuz, 1987), ”Carantină la Constanța” (Editura Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Ebraică, 2007), ”Reconstituiri” (Editura Carmel, 2008), ”Frumușicenii” (Editura Yton 77, 2014) și ”Soția colonelului” (Safra Publishing House, 2018).

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.