Știri: ”eXplore festival #12”, cel mai important eveniment dedicat dansului contemporan și performance-ului din România și Estul Europei

534
explore festival

”eXplore festival” – Bucharest International Contemporary Dance & Performance Festival (a 12-a ediție), cel mai important eveniment de gen din România și Estul Europei, se desfășoară la Teatrul Național “I.L.Caragiale” din București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Literaturii Române și WASP – Working Art Space & Production, în perioada 24 septembrie–14 octombrie 2017, iar evenimente speciale ale festivalului vor urma în perioada octombrie–noiembrie 2017 şi în oraşele Iaşi şi Arad.

Conceput ca o platformă de reflecţie şi dezbatere artistică a celor mai recente problematici şi direcţii contemporane, ”eXplore festival” este recunoscut ca un festival inovator, care prezintă publicului din România unii dintre cei mai importanţi creatori internaţionali ai momentului – repere coregrafice pentru dansul contemporan, dar şi artişti care propun formate transdisciplinare, ce depăşesc graniţele dintre mai multe domenii de creaţie artistică, aducând în atenţia publicului subiecte importante ale societăţii contemporane.

Cu fiecare ediţie organizată, festivalul îşi propune să contribuie la promovarea dansului şi performance-ului contemporan în rândul publicului larg, având un rol major în ultimii 12 ani în dezvoltarea unui dialog între creatori şi publicul acestora. Totodată, ”eXplore festival” stimulează şi susţine creaţia tinerilor artişti din domeniu, prin activităţi de producţie, prezentare, workshop-uri, dezbateri, conferinţe, şi filme de dans.

 

In Spite of Wishing and Wanting
In Spite of Wishing and Wanting

Ediția din acest an se bucură de prezența la București (pentru a treia oară în cadrul festivalului) a companiei belgiene Ultima Vez. Spectacolul conceput de Wim Vandekeybus ”In Spite of Wishing and Wanting” va fi prezentat miercuri, 27 septembrie 2017, de la ora 20.00 la Teatrul Național ”I. L. Caragiale”, Sala Studio.

Artiștii francezi François Chaignaud (“Dumy Moyi”), David Wahl (“Histoire Spirituelle de la danse”) și Aurélie Charon, Caroline Gillet, Amelie Bonnin (“RADIO Live”) vor avea performance-uri în cadrul ”eXplore festival”, ediția a 12-a, grație colaborării cu Institutul Francez din București, prin programul France Danse.

Sergiu Matiș, cunoscut artist român ce performează la Berlin, prezintă luni, 25 septembrie 2017, ora 19.00 la TNB, Sala Atelier, ”Neverendings”, un spectacol ce punctează importanța Revoluției Bolșevice din octombrie 1917. Spectacolul nu sărbătorește nici victoria, nici eșecul revoluției, ci e doar o platformă pentru a reflecta asupra imposibilității de a spera la o lume mai bună în timpul prezent.

Artiști de performance și dans contemporan din 8 țări și naționalițăți diferite au răspuns “prezent” apelului pentru acțiune în acest an.

Evenimentul este organizat de Asociația 4Culture și WASP Studios.
Bilete: Mystage.ro, Eventbook.ro, casa de bilete a TNB.

Programul festivalului: click aici.

■ Producători: Asociația 4Culture și WASP-Working Art Space and Production.
■ Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național -AFCN.
■ Parteneri: ARCUB Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București și Primăria Capitalei, Institutul Francez, Goethe Institut
■ Mulțumim: Teatrul Național “I.L.Caragiale” București, Muzeul Literaturii Române, Nuzeul Național de Artă al României.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.