1989 a fost un an decisiv în istoria recentă a Europei. Sistemul comunist s-a prăbuşit, iar situaţia economică dificilă asociată cu nemulţumirea socială din ce în ce mai puternică, precum şi numeroasele proteste masive, au creat o breşă în Cortina de Fier. În mai puţin de un an, s-a declanşat procesul de democratizare a întregului bloc sovietic.
Aceste momente tumultuoase, pline de entuziasm, nesiguranţă şi noi provocări, au fost imortalizate în România, Polonia şi Cehoslovacia de mai mulţi fotografi care au surprins aceste schimbări incerte. O importanţă deosebită a fost acordată reportajelor despre situaţia Poloniei, realizate de Chris Niedenthal, câştigătorul premiului World Press Photo în 1986. Fotografiile sale constituie un punct de referinţă pentru orice publicaţie din acea perioadă. În Cehoslovacia şi România există de asemenea mai mulţi fotografi ale căror lucrări reprezintă importante mărturii ale realităţii din zilele de tranziţie spre democraţie, aceasta fiind, de fapt, tema acestei expoziţii.
Artişti participanţi: Florin Andreescu (România), Chris Niedenthal (Polonia), Dana Kyndrová, Radek Bajgar, Karel Cudlín, Přemysl Hněvkovský, Pavel Hroch, Lubomír Kotek, Michal Krumphanzl, Jan Šibík (Cehia). Expoziţia a fost prezentată pentru prima dată în Alcalá de Henares şi a fost inclusă în a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Fotografie PHotoESPAÑA.
Expoziția „1989: București – Praga – Varșovia” va fi deschisă la Reial Cercle Artistic, Institut Barcelones d´Art, Carrer de Casanova, 117, 08036, Barcelona, și va fi vernisată joi, 19 septembrie 2019, ora 19.00. Expoziția va putea fi vizitată între 19 septembrie – 10 octombrie 2019, zilnic între orele 10.00 -14.00 şi 15.00 – 22.00.
Expoziția cuprinde fotografiile artistului român Florin Andreescu, reunite sub titlul Flashback. Fotografiile compun un complex mozaic alb-negru al istoriei recente a României. Este o perspectivă lipsită de prejudecăți asupra atmosferei tulburi premergătoare momentului care a dus la răsturnarea regimului comunist și a contrastelor care au marcat viața cotidiană din perioada 1989-1990. Cele 30 de lucrări selectate surprind scene necosmetizate, de la talciocuri și bazaruri la străzile înnămolite ale orașelor în construcție, de la copii ai străzii la șoimii patriei, de la munca în uzine și orele de muncă patriotică la hoteluri de lux și distracțiile turiștilor străini, de la mesele în cantine de fabrică la sejururile în stațiunile de odihnă. Nu lipsesc șantierele pentru amenajarea centrelor civice (un adevărat dezastru pentru patrimoniul național, în multe cazuri ras de pe fața pământului), exemple ale noilor modele de arhitectură de inspirație sovietică, și manifestările centrate pe cultul personalității. Este o mărturie prețioasă asupra unor realități românești dureroase, care și-au lăsat amprenta până în zilele noastre. Cele două volume Flashback, editate de Florin Andreescu, vor completa expoziția și vor putea fi consultate de vizitatori pe toata perioada acesteia.
Florin Andreescu. În urmă cu 20 de ani a fondat editura Ad Libri, de atunci publicând câteva zeci de albume despre România, titluri de mare succes în țară și nu numai. A realizat de asemenea filme documentare pe teme sociale (prezentate și premiate la festivaluri de film în țară și peste hotare), dar și filme de travel/history. În anii ’80 și la începutul anilor ’90, în cadrul unui demers personal, Florin Andreescu a documentat viața de zi cu zi a românilor, imortalizând scene tipice pentru acele vremuri tulburi, de un realism dur. Aceste fotografii au fost publicate în presa vremii de după 1990, apoi au fost incluse în cele două volume Flashback, fiind retipărite cu succes. În 2019, urmează să apară al treilea volum din seria Flashback. În ultimii 10 ani, aceste imagini au fost expuse în România și în mai multe țări europene în cadrul expozițiilor de gen.
Organizatori: Institutul Polonez de Cultură; Institutul Ceh; Institutul Cultural Român; Consulatul General din Barcelona al Republicii Polone; Consulatul Onorific în Barcelona al Republicii Cehe; Consulatul General al României în Spania;
Sub auspiciile: Comisiei Europene; Reial Cercle Artistic, Institut Barcelones d`Art; Ambasada României în Regatul Spaniei.