Deschisă la Palatul Suțu din București, expoziția ”Bucureștii sub ocupație (1916–1918)”, se îmbogățește cu ”Telefonul Amintirilor” începând de astăzi, miercuri, 1 noiembrie 2017. Cu această ocazie, perioada de vizitare a expoziției se prelungește până duminică, 19 noiembrie 2017.
”Telefonul Amintirilor” face parte din proiectul ”Muzeul Memoriei”, o platformă online lansată în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, care colectează amintirile publicului, făcând astfel legătura între istoria citită și istoria trăită. Orice utilizator poate încărca pe site (http://www.muzeulmemoriei.ro) amintirile familiei sale de la început de secol XX (scrisori, cărți poștale, fotografii etc.). Materialele finale se vor regăsi în 2018 într-o expoziție multimedia interactivă, care va conține o parte din amintirile celor care au contribuit la proiect cu povestea familiei lor.
”Telefonul Amintirilor” reprezintă o extensie a ”Muzeului Memoriei” dincolo de spațiul virtual, o instalație cu un telefon cu disc, care conține amintiri dintr-un univers trecut, reconstituiri sonore ale Bucureștiului din timpul Primului Război Mondial. Astfel, la telefonul aflat la intrarea în expoziție va rula audio Proclamația regelui Ferdinand I către poporul român, din data de 15/28 august 1916, moment care marchează intrarea României în Primul Război Mondial. Înregistrarea a fost realizată cu istoric drd. Cezar Petre Buiumaci, muzeograf la Muzeul Municipiului București, în cadrul Biroului de Istorie Bucureșteană, iar un document scris conținând textul proclamației este pus la dispoziția vizitatorilor în expoziție. Telefonul conține și alte materiale sonore realizate în cadrul proiectului ”Muzeul Memoriei”, inițiat de Asociația Punctart în colaborare cu Asociația Ephemair, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația Principesa Margareta a României, ARCEN și Asociația În dialog. Acest proiect cultural este finanțat în cadrul programului cultural București – Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ArCuB.
Expoziția ”Bucureștii sub ocupație (1916–1918)”, organizată de Muzeul Municipiului București, își propune să ofere o impresie puternică despre atmosfera celor doi ani de ocupație, prezentând vizitatorilor imagini și obiecte autentice, mărturii despre viața cotidiană în Capitala ocupată. Printre piesele de patrimoniu selectate pentru expoziție se numără imagini ale orașului, arme, piese de mobilier de epocă, uniforme militare și costume civile, menite să introducă publicul în atmosfera interioarelor bucureștene.
Vezi și: ”Bucureştii sub ocupaţie (1916–1918)” de Cezar Petre Buiumaci