Știri: Expoziția ”Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini” (21 noiembrie – 16 decembrie 2018, Castellón de la Plana, Spania)

350
bucurestiul sefard

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Institutul Hispano-Român din Castellón de la Plana, cu Consulatul României din Castellón de la Plana și sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei, organizează,  în perioada 21 noiembrie – 16 decembrie 2018, expoziția ”Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini”.

Expoziția Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini” își propune să recupereze și să redea publicului povestea în mare măsură uitată a Bucureștiului sefard, al cărui patrimoniu fizic este, din păcate, pe cale de dispariție (prin demolări sau schimbarea aparenței și destinației), la fel ca și comunitatea care l-a creat (din care nu mai există astăzi nici 50 de persoane, incluzând familiile mixte). Prin fotografii mai vechi și mai noi, precum și prin materiale de arhivă, preluate din cărțileIstorii și imagini din Bucureștiul evreiesc” și ”Personaje și povești din Bucureștiul sefard” publicate de Felicia Waldman & Anca Ciuciu Tudorancea (Noi Media Print, București, 2011/2016), panourile expuse documentează cei peste 500 de ani de istorie a evreilor spanioli care inițial au traversat iar mai apoi s-au și stabilit în București, aducând cu ei negoțuri inedite, dar și instituții comunitare, asezăminte educaționale și organizații culturale, de care de multe ori au beneficiat și evreii Ashkenazi, veniți în urma lor, dar deveniți curând mult mai numeroși, însă cu mai puține posibilități financiare, și chiar românii (prin donațiile făcute de bancherii sefarzi Academiei Române și Universității din București pentru burse și premii de care au beneficiat multe personalități majoritare).

Evenimentul va avea loc în clădirea Moruno, Muelle Serrano Lloberas s/n; 12100 Grao de Castellón (Castellón).

Program de vizitare: de luni până vineri, de la 15.00 la 20.00; sâmbătă şi dumincă, de la 11.00 la 14.00.

Inaugurarea expoziţiei va avea loc în data de 22 noiembrie la ora 19.00. 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.